Суд у Гаазі зобов’язав росію виплатити компенсацію за збитки та втрачене майно “Нафтогазу” в Криму

Суд у Гаазі зобов’язав росію виплатити компенсацію за збитки та втрачене майно “Нафтогазу” в Криму

Вчора, 12 квітня, Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав російську федерації сплатити “Нафтогаз” 5 млрд доларів за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз в Автономній республіці (АР) Крим у 2014 році. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби “Нафтогазу”. 


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 


Як повідомляють в “Нафтогазі”, Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав російську федерації сплатити “Нафтогаз” 5 млрд доларів за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз в АР Крим у 2014 році. 


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Команда Нафтогазу має перемогу на енергетичному фронті. Попри намагання росії завадити правосуддю, Арбітражний трибунал зобов’язав рф компенсувати Нафтогазу збитки обсягом у 5 млрд доларів США. Йдеться про наслідки захоплення росією наших активів у Криму в 2014 році. Тепер росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом”, – сказал голова Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.


Суд встановив, що сума такої компенсації повинна дорівнювати справедливій ринковій вартості активів Нафтогазу до моменту їхньої експропріації. Попри наполягання росії на тому, що Нафтогаз не має права на будь-яку компенсацію за експропріацію його активів, Арбітражний трибунал не погодився з таким твердженням. 


“Сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою сумою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію росією активів у Криму. Крім цього, суд ухвалив рішення, що росія повинна відшкодувати Нафтогазу витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням”, – повідомляють в “Нафтогазі”. 


Арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, у разі відмови росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи російської федерації. 


Нагадаємо, Уряд Нідерландів офіційно надав принципову згоду на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Реєстр міститиме інформацію про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі. 


Читайте: У Гаазі буде створений міжнародний Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією 

Фото: Нафтогаз

КиївВлада

Автор:
Павло Башинський
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4