Суд віддав державі комплекс Свято-Духівського монастиря Почаївської лаври

Суд віддав державі комплекс Свято-Духівського монастиря Почаївської лаври

Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення про передачу державі комплексу приміщень Почаївського Свято-Духівського монастиря-скиту.

Про це, як стало відомо КВ, йдеться у повідомленні Господарського суду Тернопільської області з посиланням на рішення від 14.08.2024 у справі № 921/788/23.

“Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач, прийнявши рішення про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря, на підставі якого в подальшому було видано свідоцтво про право власності та проведено державну реєстрацію речових прав, порушив права та законні інтереси держави в особі позивача”, – йдеться у повідомленні.

Зі змісту рішення суд встановив, що обласною військовою (державною) адміністрацією, як власником майна, не передавалось у власність монастиря спірне майно та така передача не погоджувалась, а тому оспорюване рішення порушує інтереси держави як власника. При цьому суд зауважив, що жодними повноваженнями з приводу розпорядження культовими будівлями чи майном органи місцевого самоврядування не наділені.

Відтак, суд визнав незаконним та скасував рішення органу місцевого самоврядування про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря та скасував як державну реєстрацію цих прав, так і свідоцтво, видане на їх підтвердження.

Читайте: Комісія Мінкульту у червні перевірить «стан зберігання нерухомого майна заповідника» Почаївська лавра

Раніше, 30 листопада 2023 року співробітники СБУ прийшли з обшуками до Почаївської лаври. 

Також митрополит  Єпіфаній повідомив, що ПЦУ буде служити в Почаївській лаврі так само як і в Києво-Печерській лаврі.

Читайте: В Раді ініціюють розірвання договору оренди з Почаївською лаврою

Раніше, як писала КВ, як заявив ексміністр культури Олександр Ткаченко, у Почаївській Успенській лаврі в Тернопільській області розпочато процеси з повернення майна держави.

За даними ЗМІ, в лютому в Тернопільській облраді запрацювала спеціальна робоча група, задача якої розірвати угоду і вигнати з Почаївської Свято-Успенської лаври священників Української православної церкви. Втім, договір про оренди діє, оскільки у 2003 році його було укладено на 49 років.

Читайте: Почаївська лавра повертається у користування держави, – Ткаченко

Раніше, 28 березня, Синод ПЦУ вирішив утворити релігійну організацію “Почаївська Свято-Успенська Лавра”. 

Читайте: ПЦУ створила релігійну організацію “Почаївська Свято-Успенська Лавра”

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4