У Чорнобильській зоні незаконно зрізали дерев на 120 млн гривень, – Держаудитслужба

У Чорнобильській зоні незаконно зрізали дерев на 120 млн гривень, - Держаудитслужба

Державні аудитори в рамках контрольних заходів Державного спеціалізованого підприємства «Північна Пуща», яке перебуває у сфері управління Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), викрили ряд серйозних порушень. Зокрема встановлено що під виглядом «санітарної рубки» незаконно зрізали дерев на 120 млн гривень. Через неправомірну рубку та неефективне управління загальна сума виявлених збитків та порушень сягає 264 млн гривень.

Про це, як передає КВ, йдеться у повідомленні пресслужби Північного офісу Держаудитслужби. 

“Зокрема, встановлено, що на площі 29,4 га ДСП «Північна Пуща» проводилися суцільні «санітарні рубки» з порушенням законодавства, – без застосування процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД)”, – йдеться в дописі.

Як зауважили аудитори, така експертиза можливих наслідків для екосистеми мала бути в обов’язковому порядку проведена перед початком робіт. «Чистка» лісових насаджень привела до неправомірної рубки дерев, збитки від яких становили 4,7 млн гривень.

Зазначається, що на території одного з лісництв, яке входить до ДСП «Північна Пуща», була виявлена більш масштабніша неправомірна вирубка лісу. Зафіксовано зрізаними сотні вікових сосен, що, за попередньою оцінкою, завдало державі збитків на суму 114 млн гривень.

“Також фахівці Держаудитслужби з’ясували, що через неефективне управління підприємство потерпає від хронічного недофінансування, більшість активів «Північної Пущі» були списані або втрачені, а укладання невигідних контрактів призвело до багатомільйонних збитків. Крім того, попри те, що підприємство має велику заборгованість по зарплатах для працівників, це не завадило ДСП збільшити витрати на надмірні надбавки керівництву”, – повідомили перевіряючі.

Згідно з повідомленням, загальна сума збитків та порушень, виявлених аудиторами під час перевірки фінансової діяльності ДСП «Північна Пуща», сягає 264 млн гривень.

Матеріали контрольних заходів будуть передані правоохоронним органам для подальшого відшкодування заподіяних збитків та притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо,  у червні  цього року заступнику директора ДП «Північна пуща» повідомили про підозру в спробі заволодіти понад 240 тис. гривень на ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Раніше, навесні, повідомили про підозру в. о. директора держпідприємства “Північна Пуща” та чотирьом його спільникам за фактом незаконної порубки дерев у Чорнобильському заповіднику.

Читайте: У Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали 100-річні дуби на майже 60 млн гривень

Фото: ілюстративне, відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4