У Києві триває перевірка безпечності та якості реалізації харчових продуктів тваринного і рослинного походження. З 29 червня було перевірено 1074 об’єкти, загалом складено 360 протоколів. У 23 випадках працівники поліції вилучили обладнання через відсутність дозвільних документів на торгівлю.
Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби ГУ Держпродспоживслужби в Києві.
“Фахівці перевіряли дотримання суб’єктами господарювання, працівниками торгівлі, громадянами, які здійснюють обіг харчових продуктів на території міста, законодавства про харчові продукти, зокрема щодо безпечності та якості торгівлі”, – йдеться в повідомленні.
Так, із 360 протоколів, 267 складено фахівцями ГУ ДПСС в Києві, їх буде передано до суду (відповідно до ст. 166 п. 22 Кодексу України про адміністративні правопорушення). У 23 випадках працівники поліції вилучили обладнання за ст. 164 Кодексу.
Зазначається, що серед основних виявлених порушень є наступні:
-
не утримання потужності в чистоті та належному стані;
-
відсутність захисту від будь-якого забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;
-
відсутність засобів для підтримання належної особистої гігієни;
-
поверхні (включно з поверхнею обладнання), що контактують з харчовими продуктами, не відповідають основним вимогам: утримання в непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;
-
немає забезпечення гарячою та/або холодною питною водою в необхідній кількості;
-
відсутність належних засобів для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин і відходів (рідких або твердих), а також засобів для їхнього зберігання та подальшого поводження та/або відповідного договору щодо їхньої утилізації (знищення);
-
відсутність належних засобів для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;
-
не забезпечено розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їхнього забруднення.
Нагадаємо, перевірки яток та фастфудів у столиці розпочали після того, як у кінці червня десятки людей отруїлись шаурмою. Станом на 22 червня в Києві було зареєстровано 24 випадки захворювання, пов’язані з вживанням шаурми, придбаної в павільйоні на проспекті Бажана, 3. Також було зареєстровано 5 випадків захворювання після споживання їжі, придбаної в павільйоні за адресою вул. Ахматової, 44.
Читайте: Киян та переселенців закликають зробити щеплення за календарем у комунальних медзакладах столиці
Фото: ГУ Держпродспоживслужби в Києві