У Києво-Святошинському районі 90% територій могли б стати центрами громад, – голова фракції ВО “Свобода” Олександр Однороманенко

У Києво-Святошинському районі 90% територій могли б стати центрами громад, - голова фракції ВО “Свобода” Олександр Однороманенко

Укрупнення територій в громади дозволить скоротити витрати на утримання адмінапарату і дати малим селам шанс на розвиток. Проте деякі райони Київщини з меншою кількістю населення таки розділили на декілька ОТГ. В той час, коли лише в Києво-Святошинському районі 90% населених пунктів могли би стати самодостатнім адмінцентром.


Про це KV розповів в інтерв’ю голова фракції  ВО “Свобода” у райраді Києво-Святошинського району Олександр Однороманенко.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 


“Ефективність реформи децентралізації ми побачимо тоді, коли вона запрацює. Але в цілому, я вважаю, децентралізація була нам потрібна. Укрупнення – це позитивні зміни. Якщо говорити про Києво-Святошинський район, то тут є проблема, оскільки 90% населених пунктів є самодостатніми і могли б бути центрами громад, або продовжувати працювати самостійно”, – розповів *KV Однороманенко.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм


За його словами, в Україні є села з населенням 300-500 осіб. І при цьому там є сільський голова, апарат сільської ради та депутати. 


“Податки жителів витрачаються на заробітні плати. І часто, окрім землі, у таких селах нічого немає, тому їм складно розвиватись. Укрупнення у таких ситуаціях – це вирішення проблеми”, – говорить він.


Читайте: Олександр Однороманенко: “Свобода” – це перш за все ідея та ефективний менеджмент по її впровадженню”


Також Однороманенко вважає, що деякі райони Київської області варто було об’єднати в одну, а не ділити на декілька громад. 


“Переяслав-Хмельницький район було б доцільніше об’єднати в одну громаду. Для порівняння – Циблівська громада має населення трохи більше 6 тисяч людей, а на території однієї Софіївсько-Борщагівської сільради проживає більше 14 тисяч”, – резюмував він. 


Нагадаємо, децентралізація добігає до свого фіналу – 25 жовтня відбудуться вибори до місцевих рад. Формуються виборчі штаби, які готові виборювати владу на місцях заради одержання доступу до коштів ОТГ і земель. Проте під знаком питання і досі залишається майбутня спроможність громад і можливість розвитку під тиском бюрократичної коси. 


Читайте: На виборах за владу при громадах буде справжній бій, – член ВО “Свобода” Степан Кузьмич 


Фото: з приватного архіву Олександра Однороманенка

КиевVласть

Автор:
Інна Міхно
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4