У Києві спекли паски із борошна з розмінованих полів

У Києві спекли паски із борошна з розмінованих полів

У Києві відбувся майстер-клас із випікання пасок у межах проекту «Soul of Soil 2.0» (у перекладі з англійської «Душа землі»). Борошно для пасок змололи у Миколаєві з пшениці, яку виростили на звільнених та розмінованих полях Херсонщини та Миколаївщини.

Про це КВ стало відомо з повідомлення на Урядовому порталі.

«Цим проектом ми хочемо привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. Зараз Україна найбільш забруднена мінами країна світу — 139 тис. км² є потенційно замінованими. Мета цієї ініціативи — показати світові справжню ціну українського хліба», — зазначила перший віце-премʼєр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко.

Зазначається, що пшениця для проекту «Soul of Soil 2.0» була вирощена в Малій Олександрівці та інших селах Херсонщини й Миколаївщини, де сапери розмінували 1800 га. Загалом в Україні вже повернули до використання 35 тисяч квадратних кілометрів землі.

«На очищених полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно, і саме з нього спекли великодні паски у межах проекту «Soul of Soil 2.0», — додала міністр економіки.

У першому майстер-класі взяли участь 35 гостей. Під час майстер-класу гостей навчали пекти традиційні паски, ділилися власними рецептами та секретами приготування, а також розповіли історію борошна із розмінованих полів Херсонщини. Кожен учасник отримав у подарунок готову паску.

«Ініціатива «Душа землі» уособлює стійкість і дух України. Напередодні Великодня, ми повинні пам’ятати, що кожен буханець хліба, кожна паска на наших столах є результатом багатьох історій мужності – відданості фермерів, хоробрості саперів та непохитної підтримки міжнародної спільноти. Наші колективні зусилля з розмінування – це не просто відновлення землі, це відновлення життя і забезпечення майбутнього, в якому українська земля буде відігравати важливу роль у забезпеченні продовольством усього світу», — Матіас Шмале, помічник Генерального секретаря, Координатор системи ООН в Україні і Гуманітарний координатор.

Подібні майстер-класи відбудуться ще у пʼяти великих містах України.

Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проекту «Soul of Soil 2.0». «Soul of Soil 2.0» — спільна ініціатива Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торгівельної мережі «Сільпо».

Читайте: На Київщині фермер знайшов бойову частину некерованої авіаційної ракети

Фото: ПРОООН

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Влада для киян: Київрада “благословила” звіт про виконання Стратегії розвитку міста в 2024 році і плани на 2025-2027 роки
Влада для киян: Київрада “благословила” звіт про виконання Стратегії розвитку міста в 2024 році і плани на 2025-2027 роки
09:00 Столична влада затвердила звіт про виконання Стратегії розвитку Києва в 2024 році, а також план її реалізації на 2025-2027 роки (до кінця цього…
У Києві з другої спроби зноситимуть цех “Більшовика”: вартість зросла до 121 млн гривень
У Києві з другої спроби зноситимуть цех “Більшовика”: вартість зросла до 121 млн гривень
09:00 КП “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва” вдруге замовило демонтаж цеху №5 заводу “Більшовик” задля подальшої реконструкції розв’язки на перетині Берестейського проспекту з вулицею…
Охорона здоров'я під час війни: Київрада затвердила профільні програми на найближчі роки
Охорона здоров’я під час війни: Київрада затвердила профільні програми на найближчі роки
09:00 Столична міськрада минулого тижня погодила продовження програми “Підтримка та розвиток галузі охорони здоров’я столиці” до 2027 року, а також затвердила програму “Громадське здоров’я”…
Banner
QlU7mDx4