У Луврі виставлять рідкісні ікони з київського музею Ханенків

У Луврі виставлять рідкісні ікони з київського музею Ханенків

У Луврі (Париж) з 14 червня до 6 листопада пройде виставка “Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків”. Зазначається, що серед представлених у Луврі колекцій буде п’ять особливо цінних візантійських ікон.

Про це KВ стало відомо з матеріалу видання “Інтерфакс-Україна” з посиланням на пресслужбу музею Лувр.


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Партнерство Лувру та Музею Ханенків – це не лише дружня підтримка професійної спільноти за часів повномасштабної війни росії проти України, а й довгостроковий науково-дослідний проект та співпраця інституцій. Після експонування ікони будуть вивчені в лабораторіях Національного центру досліджень і реставрації музеїв Франції”, – повідомила агентству в.о.директора музею Ханенків Юлія Ваганова.


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм


Зазначається, що серед представлених у Луврі буде п’ять особливо цінних візантійських ікон.


“1941 року до музею Ханенків надійшли чотири виняткові енкаустичні ікони VI-VII: “Святі Сергій і Вакх”, “Святий Іван Хреститель”, “Богородиця з Немовлям” і “Святі Платон і Гликерія”. До цього вони були в Антирелігійному музеї, створеному радянським урядом на основі експонатів із фондів низки закладів, серед яких колишня Київська духовна академія. У 1885 році ці ікони надійшли до Церковно-археологічного музею при цій академії за заповітом настоятеля Михайлівського золотоверхого монастиря архимандрита Порфирія Успенського, який отримав їх під час однієї зі своїх подорожей до гори Синай”, – пише видання. 


В музеї Ханенків повідомили, що співпраця з Лувром почалася з пропозиції спільної наукової експертизи цих Синайських ікон. Нині Лувр проводить масштабне дослідження візантійської світової спадщини. У 2027 році заплановано відкриття відділу мистецтв Візантії та християнства на Сході. Наразі його колекція містить близько 13 тис. експонатів, що охоплюють широке хронологічне поле – період від 220 р. до 1923 року.


“Команда визначає свій вектор на майбутній тісній співпраці з Україною, фундаментальних дослідженнях і свідомій позиції щодо актуальних подій. Важливо для команди те, що дослідження будуть не конфесійними, а цивілізаційними. Зали відділу відкриються 2027 року, а перший виставковий проєкт буде саме з Музеєм Ханенків”, – повідомили у пресслужбі музею.


Нагадаємо, на столичній станції метро “Золоті ворота” відкрили виставку фотографій “Журналісти на передовій”, в рамках якої напередодні Дня журналіста висвітлили роботу репортерів в гарячих точках.


Читайте: На станції метро “Золоті ворота” відкрили виставку “Журналісти на передовій” (фото)  

Фото: відкриті джерела, Інтерфакс-Україна

КиївВлада

Автор:
Павло Башинський
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4