У середньому по Київщині тарифи на воду зросли на понад 50% (інфографіка)

У середньому по Київщині тарифи на воду зросли на понад 50% (інфографіка)

З початку 2024 року тарифи на водопостачання та водовідведення зросли в 21 громаді Київщини. Найбільше підвищення тарифів на водопостачання спостерігається у Бородянській, Обухівській та Васильківській громадах, де зростання склало до 72,48%. Тарифи на водовідведення зросли в 18 громадах, найбільше в Баришівській, Гірській та Бородянській громадах, де підвищення досягло 123%. Загалом же на обидві послуги найдорожчими послуги можуть виявитися у Васильківській громаді, де у разі прийняття рішення тариф зросте на 178%, найменше різниця зростання у Борщагівській громаді – на 20%. Середнє ж підвищення тарифів по області становить приблизно 55,61%. А з травня у Вишневому та Боярській громадах додатково запровадили плату за абонентське обслуговування.

Як дізналася КВ, з початку 2024 року тарифні зміни на водопостачання та водовідведення на Київщині впровадили 17 громад, з травня додалися три громади, а з червня – ще одна. 

Загалом на водопостачання тарифи на Київщині зросли у 19 громадах. Так, найменше піднявся цінник за водопостачання у Фастівській та Калинівській громаді, та в селі Петропавлівська Борщагівка, яке входить до Борщагівської громади. Послуги зросли тут для мешканців у порівнянні з минулими тарифами на 13,05%, на 28,3% та 20%, відповідно. 

У Дмитрівській громаді різниця складає 9%, проте, наприклад, у Фастівській громаді мешканці за новими цінами платять за воду 15,32 гривні, у Дмитрівській же вартість 1 кб.м складає куди більше – 36,12 гривень. 

Найбільше зростання на водопостачання спостерігається, у порівняні зі старими цінами, у Бородянській (різниця у 69%), Обухівській (різниця у 31,3%) та Васильківській (різниця у 72,48%) громадах.

  

Інфографіка: зростання тарифів на водопостачання у 19 громадах Київщини

Загалом тарифи на водовідведення на Київщині зросли у 18 громадах. 

У ТОП-3 з найменшими цінами на цю послугу Гребінківська, Обухівська та Згурівська громади. У Гребінківської громади, у порівняння з попередніми тарифами, різниця складає 30,3%. Так, обухівчани платитимуть на 28,2% більше, а от в Згурівці (бралися до уваги тарифи для тих, хто має лічильники) куди більше – на 94% більше, але вартість у порівнянні з іншими громадами за 1 кб.м тут менша – 20,66 гривні за куб.м по лічильнику замість 10,62 гривень.

Найбільша різниця на водовідведення у тарифах у Баришівській, Гірській та Бородянській громадах. Так, у Баришівській громаді тариф збільшився на 24,64 гривень або на 96%, а у Гірській – на 24 гривні або на 86%. У Бородянській громаді же на цю послугу зростання складає вже 41 гривню або 123%.

  

Інфографіка: зростання тарифів на водовідведення у 18 громадах Київщини

Загалом же зростання на обидві послуги по громадах сягає від 20% аж до 178%. Найменша різниця на водопостачання та водовідведення у селі Петропавлівська Борщагівка (Борщагівська ТГ) – 20%, Димерській – 23% та Українській – 25%. Куди більше вдарить по гаманцю тарифи для мешканців Узинської (86%), Бородянської (97%). Та найбільше зростання, у разі затвердження нових тарифів, очікуватиме мешканців Васильківської громади – на 178%.

Загалом середнє підвищення тарифу по області становить приблизно 55.61%. Для обчислення середнього підвищення тарифу у відсотках, КВ скористалася середнім арифметичним значенням підвищення: склавши всі відсотки підвищення тарифу та поділивши суму на кількість населених пунктів, де запровадили нові тарифи.

  

Інфографіка: загальне зростання на водопостачання та водовідведення у відсотках

Крім того, у Вишневому та Боярській громадах з травня запровадили саме плату за абонентське обслуговування. 

Нагадаємо, як раніше повідомляла КВ, на Київщині спостерігається тенденція до зростання тарифів на водопостачання: Борщагівська громада вирішила підняти ціни на воду з червня, а ще три пристоличні громади – з травня. А ще 17 прийняли таке рішення ще з початку 2024 року. Для населення ріст цін пояснюють вартістю комунальних послуг. На яких умовах підвищують тарифи, як сильно вода вдарить по гаманцях мешканців Київщини та у яких громадах відбулось підвищення, – дізнавалася КВ. 

Читайте: Гроші в воду: на Київщині зростають тарифи на водопостачання

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Інна Міхно

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4