У столиці затримали ще одного проплаченого ФСБ підпалювача автівок військових

У столиці затримали ще одного проплаченого ФСБ підпалювача автівок військових

СБУ та Нацполіція затримали у Києві ще одного проплаченого ФСБ підпалювача автівок військових. 16-річний мешканець столиці, який потрапив «до уваги» окупантів, коли шукав швидкого заробітку в Телеграм-каналах. Незважаючи на юний вік фігуранта, йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Про це, як стало відомо КВ, йдеться у повідомленні СБУ.

“Ворог свідомо завербував неповнолітнього і спочатку поставив перед ним тестове завдання: розвішати по місту листівки антиукраїнського характеру. Після виконання цього «простого» завдання куратор пообіцяв неповнолітньому «великі гроші» в обмін на підпал військових автомобілів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обов’язковою умовою підпалів була відеозйомка цього процесу.

Відзняті кадри потрібні були фсб для підготовки інформаційно-психологічних спецоперацій: що підпали в Україні здійснюються не за гроші фсб, а нібито в нашій державі існує проросійське «підпілля», яке таким чином намагається зірвати мобілізацію і допомогти рф. 

“Ставлячи завдання перед неповнолітнім, російський куратор заявив, що підпалювати не обов’язково саме військове авто, а будь-яку машину, яка схожа на військову”, – йдеться у повідомленні.

Після встановлення локацій двох потенційних цілей юнак спочатку сфотографував їх для «погодження» з фсб, а потім підпалив за допомогою легкозаймистої суміші.

Це було ще одним «тестовим» завданням для завербованого киянина – у такий спосіб російська спецслужба перевіряла його готовність до вчинення регулярних підпалів у столиці.

Служба безпеки та Національна поліція запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента і його затриманню «по гарячих слідах».

У ході документування злочинів киянина встановлено, що у разі виконання «перевірочних» завдань фсб обіцяла переказати гроші на його криптогаманець. Але обіцяної суми він так і не отримав.

У столиці затримали ще одного проплаченого ФСБ підпалювача автівок військовихУ столиці затримали ще одного проплаченого ФСБ підпалювача автівок військових

На підставі зібраних доказів ворожому агенту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, що заподіяв значної майнової шкоди);
  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Незважаючи на юний вік фігуранта, йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Також за цими статтями кваліфіковано злочинні дії його російського куратора. Його особу вже встановлено Службою безпеки. Крім того росіянину заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 304 Кримінального кодексу України (втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність).

Оскільки він перебуває на території рф, тривають комплексні заходи, щоб знайти його і покарати.

Читайте: Правоохоронці затримали фітнес-тренера, який за завданням рф підпалював військові авто у Києві, Дніпрі та Одесі

Фото: СБУ

КиївВлада

Геннадій Олійников

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4