У Студениківській громаді хочуть створити регіональний ландшафтний парк “Студениківський”

У Студениківській громаді хочуть створити регіональний ландшафтний парк “Студениківський”

У ході 37 позачергової сесії 21 червня депутати Студениківської сільської ради затвердили Програму створення та забезпечення діяльності і розвитку Регіонального ландшафтного парку “Студениківський” на 2023-2024 роки. Крім мети збереження унікального природного ландшафту та різновидів рідкісної фауни, громада на території парку площею близько 2 тис. га планує розвивати туризм. 

Про це у коментарі KВ розповіла голова Студениківської громади Марія Лях. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як зауважено на офіційній сторінці громади у Facebook, депутати затвердили Програму створення та забезпечення діяльності та розвитку Регіонального ландшафтного парку “Студениківський” на 2023-2024 роки з метою збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, відтворення природних комплексів та об’єктів, близьких до притаманного їм природного стану, створенню належних умов для організованого відпочинку населення та організації туризму в природних умовах.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як розповіла в коментарі KВ голова громади Марія Лях, необхідність же ухвалення Програми виникла у зв’язку із передачею громаді території колишніх колгоспних лісів. І додала, що екологи там виявили значну кількість представників флори та фауни і що над створенням цього парку громада працює вже п’ять років.

“У нас є відповідні землі, які мають заболочену місцевість, меліорацію, лісові насадження з конваліями та дубами, осикою, рекреаційну зону. Наразі на цих ділянках працюють екологи та біологи, і вони вже віднайшли різновиди рідкісного різнотрав’я (ковила), декілька різновидів диких орхідей Це унікальний не розораний куточок, який необхідно зберегти і це можливо лише створенням ландшафтного парку. Над цим проєктом ми працюємо вже з 2018 року. І я рада, що в цьому питанні є розуміння з боку обласної влади – ради та адміністрації, відповідних департаментів.  Адже це можна втратити, не замислюючись, яке багатство ми мали. І це якраз можливість зберегти первісний вид цього ландшафту, щоб з усіх куточків області мешканці могли приїздити та милуватися цим червонокнижним різноцвіттям, дикими тваринами”, – розповіла очільниця.

За її словами, рада прийняла наразі лише програму, аби дати можливість науковцям обґрунтувати доцільність створення цього парку. За її словами, у рамках програми громада планує створити умови для ефективного туризму та відпочинку. Це сама територія, яку держгеокадастр передав громаді у рамках інфвентирації і ця територія вблизько 2 тис. га буде закріплена за місцевим комунальним підприємством.

“Ми зможемо утримувати цей об’єкт, ми маємо на екологічному рахунку 400 тисяч коштів. І саме ці кошти ми можемо вкладати у розвиток цього парку та збереження унікальної екосистеми”, – зауважила вона.

Наразі Програмою передбачається на території парку створення візит-центру та музейних комплексів, облаштування рекреаційних зон, та їх обладнання туристичним обладнанням та інвентарем, укладання угод для проведення рекреаційної діяльності з туроператорами, будівництво якісних під’їзних автошляхів до основних організованих та обладнаних місць відвідування та відпочинку.

Так, загальний обсяг фінансування Програми на 2023-2024 роки нині складає 200 тис. гривень, в тому числі: 2023 рік – 100 тис. гривень, 2024 рік – 100 тис. гривень. 

Нагадаємо, що влада і депутати Студениківської громади поскандалили через освітню субвенцію. У грудні 2021 році депкорпус ради не зміг проголосувати за розподіл залишків держдопомоги у розмірі 3 млн на зарплати вчителям. Скандал вибухнув новою силою, коли до громади з перевіркою завітав Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції. Перевірка встановила адмінпорушення і передала відповідні протоколи до суду. Як виявилось, один із депутатів під час сесії не повідомив про конфлікт інтересів і проголосував за виділення коштів вчителям, очолюючи одну із шкіл громади. 

Читайте: Конфлікт інтересів: у Студениках поскандалили довкола розподілу освітньої субвенції вчителям

Фото: upload.wikimedia.org

КиївВлада

Автор:
Інна Міхно
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4