У вівторок, 4 червня по всій країні – дефіцит в енергосистемі й відключення

У вівторок, 4 червня по всій країні - дефіцит в енергосистемі й відключення

Дефіцит в енергосистемі 4 червня 2024 року – більший, ніж напередодні. Причина дефіциту, а отже і відключень, які відбуваються по всій країні у вівторок, – спека (збільшується використання кондиціонерів) та хмарність (що на заваді роботи сонячних електростанцій). А головне, – брак генерації, спричинений ракетними ударами росармії по українських електростанціях.

Про це КВ дізналася з повідомлення Національної енергетичної компанії “Укренерго”.

“Сьогодні дефіцит в енергосистемі дещо більший, ніж вчора. Причини – зростання рівня споживання через використання кондиціонерів, хмарність, яка перешкоджає роботі сонячних електростанцій, а також зменшення обсягу імпорту електроенергії з країн Європи”, – сказано в повідомленні.

Але головна причина застосування заходів обмеження – кажуть енергетики – “наслідки вже шести ракетних ударів ворога по українських електростанціях. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку цих атак. Для подолання дефіциту в енергосистемі залучаються імпорт та аварійна допомога з країн Європи. Але через масштабність пошкоджень цих заходів не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, тому Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений застосовувати заходи обмеження споживання і для промислових, і для побутових споживачів”.

Брак генерації стосується також атомних електростанцій. “У плановому ремонті два енергоблоки АЕС. Також пішла в ремонт лінія, якою імпортуємо електроенергію зі Словаччини. Завтра (на момент публікації новини сьогодні – КВ) знову стабілізаційні, обмеження більші, ніж сьогодні – 26% для Києва. Буде задіяна світло-сіра зона графіків”, – зауважив напередодні Сергій Коваленко, СЕО Yasnо.

Те, що Коваленко назвав світло-сірою зоною відключень, означає високу можливість відключень. Якщо б мовилося про “темні слоти” – йшлося б про напевну відсутність електроенергії в разі застосування графіків обмеження електропостачання. 

Читайте: Кабмін дозволив не відключати від світла великих імпортерів електрики

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4