Україна звернеться до Міжнародного кримінального суду через підрив рф Каховської ГЕС, – Зеленський

Україна звернеться до Міжнародного кримінального суду через підрив рф Каховської ГЕС, - Зеленський

Глава держави зазначив, що Україна поінформувала про черговий злочин росії країни Європейського Союзу й НАТО. Крім того, Україна ініціює скликання засідання Ради Безпеки ООН, а також через підрив Каховської ГЕС звертатиметься до Міжнародного кримінального суду.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Офісу Президента.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“На наш погляд, це злочин, Генеральна прокуратура вже зареєструвала це. Він буде з доказами. Є сучасна класифікація – екоцид. Ми працюватимемо в цьому напрямі. Це дуже важливий момент, на який я хотів би, щоб міжнародна спільнота звернула увагу. І я зараз концентруватиму наших дипломатів на роботі саме з державами, які займають посередницьку позицію. Особливо це ті держави, які приділяють багато уваги екопитанням і ековикликам”, – сказав Володимир Зеленський.

Він висловив сподівання, що на злочин екоциду відреагують країни Латинської Америки та Азії, а також відповідні міжнародні організації.

“Я думаю, що тут має бути передусім кримінальна відповідальність. Повинні реагувати міжнародні інституції, включно з Міжнародним кримінальним судом”, – зазначив Президент.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зеленський наголосив, що підрив дамби Каховської ГЕС спричинив серйозні природні, суспільні та гуманітарні виклики. Зокрема, очікується затоплення 35–80 населених пунктів.

“Зараз вирішується питання забезпечення місцевих мешканців питною водою, у якій буде потреба не лише на затоплених територіях, а й у сусідніх регіонах”, – йдеться у повідомленні.

Також Президент зазначив, що українська розвідка торік доповідала про мінування російськими окупантами дамби Каховської ГЕС і про ризики, пов’язані з цими діями росіян.

Нагадаємо, у ніч на 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. В “Енергоатомі” повідомили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте наразі ситуація контрольована. Підтопленими наразі являються 13 населених пунктів на правому березі Дніпра. Також триває евакуація мешканців області. Наразі відомо про евакуацію 1339 осіб.

Читайте: На Херсонщині пік розливу води прогнозують на ранок 7 червня

Фото: ОП

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4