Україна повернула з полону 10 людей, серед них – заступник голови Меджлісу Наріман Джелял та двоє священників

Україна повернула з полону 10 людей, серед них - заступник голови Меджлісу Наріман Джелял та двоє священників

У п’ятницю, 28 червня, стало відомо що з російського полону Україна повернула 10 людей. Серед звільнених – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял та двоє священників УГКЦ, захоплені окупантами в Бердянську.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні  Президента України Володимира Зеленського.

“Вдалося повернути з російського полону ще десятьох наших людей. Попри всі складнощі”, – написав Президент.

Він додав, що серед звільнених – Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році. Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років. 

Повернулися Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам. 

“Іще пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова. Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні”, – зазначив Зеленський.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зауважив, що  російська сторона категорично відмовляється звільняти/обмінювати в’язнів кремля – жителів Криму. “Звільнення Нарімана Джеляла сталося за збігом багатьох обставин та умов, коли російська сторона, домагаючись звільнення українською стороною потрібних їй людей, була вимушена ухвалити це рішення”, – написав він.

Як повідомили в  Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, звільненням цивільних завершився 53-й обмін, який розпочався 25 червня з визволення 90 Захисників. Всього в рамках 53-го обміну вдалося повернути додому 100 українських громадян. Загалом з російської неволі вже звільнено 3310 українців.

“Звільнення цивільних українців відбулося за посередництва Святого Престолу”, – інформували в Координаційному штабі.

Нагадаємо, 25 червня в Україну з полону вдалось повернути 90 Захисників. Додому повернулися захисники Маріуполя, ЧАЕС, тероборонівці та прикордонники.

Читайте: Україна повернула 90 полонених Захисників

Фото:  Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4