Українці простилися з командиром добробату ОУН Коханівським “Буревієм” (фото)

Українці простилися з командиром добробату ОУН Коханівським "Буревієм" (фото)

У Києві сьогодні, 16 липня, попрощалися із засновником і першим комбатом добровольчого батальйону ОУН Миколою Коханівським із позивним “Буревій”. Нагадаємо, він загинув 10 червня на Харківщині. В останній шлях сотні українців проводили “Буревія” у столиці пройшовши з тілом Героя біля Михайлівського собору та Майданом. Поховали українського військового та громадського діяча на Лісовому цвинтарі.  Герою було 53 роки.

Про це, як стало відомо КВ, повідомляє голова Громадської організації “Громадський рух “Почайна” Аннабелла Моріна.

“Микола Коханівський! В кожному з людей, хто сьогодні прийшов тебе провести, є Ти друже Буревій, не прощаємось. Для мене ти живий”, – написала Моріна.

Як повідомляли ЗМІ, інформація про його смерть почала з’являтися ще 10 червня. Однак дружина Коханівського Катерина зазначила, шо офіційно про неї їй повідомили лише 4 липня – після того, як забрали з поля бою та упізнали тіло.

Один із засновників добровольчого батальйону “Донбас” Семен Семенченко повідомив, що операція з пошуку та транспортування тіла тривала майже три тижні, оскільки побратими мали дістатися безпосередньо в зону бойових дій.

“Комбат добровольчого батальйону ОУН після оборони Києва пішов на фронт солдатом у номерний батальйон ЗСУ та загинув 10 червня 2024 року в бою під селищем Глибоке Харківської області”, – написав Семенченко. 

Довідка:  Микола Коханівський родом із Запоріжжя, де мав дрібний бізнес. У 2003 році переїхав до Києва і одразу ж приєднався до протестного руху столиці. Микола Коханівський був один з найрадикальніших політиків України, який через свої дії неодноразово потрапляв до СІЗО. 

Спочатку це був Майдан і акції проти пам’ятників комуністичним і радянським діячам. Він був першим, хто разом з однодумцями намагався зруйнувати пам’ятник Леніну на Бесарабській площі, і саме тоді його ім’я стало відомим широкому загалу. Але ще до пам’ятника Леніну Коханівський у 2008-му розбив у столиці пам’ятник комуністичному діячу Григорію Петровському.

В 2011 році Кохановський став членом ОУН. Під час Євромайдану Микола Кохановський був знову на барикадах, зокрема в найтяжчі дні лютого 2014 року, як командир першої київської сотні ОУН.

А з початком АТО на Донбасі Микола Коханівський очолив добровольчий батальйон ОУН, основу якого склали активісти майданівської сотні ім.Євгена Коновальця. Батальйон воював у Пісках Донецької області, брав участь в обороні Донецького аеропорту.Але у березні 2015 року командира добробату виключили зі складу ОУН, а в батальйоні стався розкол – Коханівський та частина однодумців відмовилися вступати до лав ЗСУ, попри те, що такою була вимога влади до всіх добровольчих батальйонів. Проте Коханівський не зупинився і заснував організацію “Добровольчий рух ОУН”, до якої переважно входили ветерани батальйону, і продовжив політичну діяльність.

Також Коханівського судили у справі погрому російських банків у 2016 році. 20 лютого представники добробату «ОУН» закидали камінням будівлю «Сбербанку Росії» та «Альфа-банку» в Києві. За це Миколі Коханівському присудили 2 роки ув’язнення з відстрочкою виконання на рік як «умовний строк».

Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії у 2022 році, Микола Коханівський знову сформував підрозділ, до якого увійшли його колишні побратими.

Читайте: Коханівського поховають завтра, 16 липня, на Лісовому кладовищі

Фото: Аннабелла Моріна, Катерина Кохановськая

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачала Ташань
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачала Ташань
09:00 В липні поточного року село Ташань Бориспільського району Київщини провело через Prozorro договорів на 1,9 млн гривень. Замовляли паливо, безпілотники, мультимедійне обладнання для…
Під захистом: на Київщині створили нові об'єкти природно-заповідного фонду
Під захистом: на Київщині створили нові об’єкти природно-заповідного фонду
09:00 Київська обласна рада підтримала створення нових ботанічних пам’яток природи місцевого значення, – двох в ДП “Клавдіївська ЛДНС” і однієї в Дівичківській громаді. Це,…
Оточення Юрушева добивається права на висотну забудову у Солом'янському районі столиці
Оточення Юрушева добивається права на висотну забудову у Солом’янському районі столиці
09:00 ТОВ “ВКФ “Сервісшина” продовжує судові спори за право зводити висотний ЖК на вул. Мокрій, 14-А. Після того, як цій компанії вдалося “через служителів…
Banner
QlU7mDx4