Українка шукає альтернативні шляхи живлення електроенергією та опалення після руйнації Трипільської ТЕС

Українка шукає альтернативні шляхи живлення електроенергією та опалення після руйнації Трипільської ТЕС

Зруйнована Трипільська ТЕС на Київщині змушує Українську громаду шукати альтернативи забезпечення міста теплом та світлом до початку нового опалювального сезону. Наразі розглядаються варіанти встановлення газових когенераційних станцій, які забезпечать місто теплом і електрикою. Також ведуться перемовини з німецькою стороною щодо передачі потужного дизельного генератора. 

Про це КВ дізналася із відеозвернення голови Української міської громади Олександра Туренка у Facebook. 

Українка шукає альтернативні шляхи живлення електроенергією та опалення після руйнації Трипільської ТЕС

“Ми працюємо над тим, щоб зробити альтернативне опалення і енергозабезпечення. Це потребує великих коштів. Ми вже розуміємо, де можливо встановити таке обладнання і де взяти газ для роботи цього обладнання, створена робоча група, залучені представники облгазу. Проте наразі ми не розуміємо об’єми, бо в нас немає обладнання”, – розповів Туренко.

За його словами, громада одержала декілька пропозицій щодо такого обладнання. Наприклад, пропозиції по газовій когенерації – газопоршневі станції.

“Таких станцій потрібно дві, аби на 100% забезпечити місто теплом та електрикою, а також забезпечити електрикою частину підприємств, які сплачують податки. Якщо це буде одна станція, то по електриці ми закриваємо потреби, а по теплу – частково”, – говорить він.

І додав, що громада направляла офіційні листи до Трипільської ТЕС і до Центренерго щодо вирішення ситуації.

“Трипільська ТЕЦ має котли. Як пам’ятаєте у 2022 році на рівні держави було прийнято рішення щодо запуску котлів для подачі гарячої води й опалення. Тож зараз ми просимо Центренерго розглянути таку ж можливість. Віримо, що наше підприємство відновиться і буде повноцінно працювати в опалювальний сезон, але ми просимо розглянути варіанти заміни чи надання додаткового обладнання”, – каже Туренко.



Також наразі громада веде перемовини з німцями щодо передачі на безоплатній основі потужного дизельного генератора на 3 мегавати на випадок критичної ситуації відсутності електропостачання та тепла на підтримку роботи насосів. Від громади, ймовірно, потребуватимуться лише кошти на доставлення такого генератора та його монтаж. 

За словами мера, фахівці відкинули можливість встановлення на території декількох невеликих котелень через особливості будови магістральної теплової системи, відсутність певного обладнання та браку фінансування. 

“Ми займаємося пошуком фінансування на створення альтернативи. Є пропозиції приватних фірм. Є пропозиції, коли компанії пропонують за власні кошти встановити опалення та котли, але виставляють умови. Ми маємо відмовитись від палення від Трипільської ТЕС та укласти угоди з ними на близько 4 тис. за гігакалорію. Сьогодні населення платить 740 гривень за гігакалорію – у громади найнижча ціна по країні. Проте, якщо ми підписуємо такий договір, звісно тариф здорожчає через тип обладнання і відсутності компенсації за тепло. Щобільше, місто за власні кошти має купувати ці гігакалорії, а потім розподіляти споживачам. Та ми розуміємо, що дуже багато мешканців таку ціну не витягнуть, в результаті просто просяде бюджет і буде фінансовий колапс”, – резюмував він. 

Нагадаємо, в місті Українка призупинив роботу дитячий садок “Хоровод”. Роботу дитсадка зупинено через аварійні відключення світла – наявний генератор не “витягує” забезпечення безперебійної роботи харчоблоку. Місцева влада вирішує питання перепідключення закладу на іншу лінію, де світло не вимикають так часто.  

Читайте: Українська громада страждає від підтоплення, вода піднялась вище метра, – мер Туренко

Фото: zmina.info

КиївВлада

Інна Міхно

 

 

Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4