В Ірпені вручили Літературну премію сучасним авторам

В Ірпені вручили Літературну премію сучасним авторам

В Ірпені відбулася церемонія нагородження лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки. Цього року на розгляд журі подали 379 творів, із яких обрали переможців в п’яти номінаціях: «Проза», «Поезія», «Література для дітей», «За вже видані книги українських авторів» та «За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з Росією». Загальний преміальний фонд премії цього року сягнув 500 тис. гривень.

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби товариство “Відважних”.

Цьогоріч лавреатами стали пʼятеро авторів, кожен з яких отримає грошову винагороду в розмірі 100 тис. гривень. А саме – у номінації “Проза” за новелу “Блакитне свічадо” Віталій Квітка,  у номінації “Поезія” за збірку “Дим/Дім” Наталія Дьомова, у номінації “За вже видані книги українських авторів” за книгу “Співучий Києве, дитя живучих століть” – Максим Рильський, у номінації “Література для дітей” за повість “Сімак” – Сергій Зінченко та Володимир Скоростецький – у номінації “За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з Росією” за новелу “Я – пілот МІ-8!”.

Окрему відзнаку за кращу першу книгу юного автора отримав Михайло Гусєв за повість-антиутопію “Деравія: квантовий стрибок”.

“Ми розуміємо, що найважливішу роль зараз відіграє фронт, але не менш важливо робити все можливе, щоб українська мова, література, культура та традиції розвивалися і набували нового значення для кожного українця”, – розповідає СЕО Товариства “ВІДВАЖНИХ” Володимир Карплюк.

Голова журі Олесь Доній підкреслив, що війна значно вплинула на сучасну українську літературу.

“Зараз особливо болісний час для української літератури. Тема війни і самоідентифікації пронизує майже всі твори, і писати абстрактно, як це дозволяють собі європейські та американські літератори, стає складно. Українська література зараз є віддзеркаленням нашої боротьби”, – говорить Доній. 

Командир Першого стрілецького батальйону Третьої штурмової бригади, оборонець Ірпеня та член журі Володимир Коротя додав: “Література – це те, що ідентифікує нас як націю. Ми маємо залишити щось у спадок своїм дітям та світу”.

Лавреат у номінації “За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією” Володимир Скоростецький, у свою чергу,  закликав військових писати про свій досвід, згадавши слова полеглого побратима: “Пишіть те, що бачите. Пишіть, інакше напишуть за вас”.

Варто зауважити, що через повітряну тривогу церемонія нагородження відбулася в бомбосховищі Ірпінського ліцею інноваційних технологій з дотриманням усіх заходів безпеки.

Нагадаємо, що на зібранні Конфедерації будівельників України групу будівельних компаній Товариство “Відважних” та інвестиційну групу “MOLODIST” відзначили серед тих, хто сьогодні тримає економічний фронт України. 

Читайте: В Ірпені встановлять меморіальну дошку Василю Стусу

Фото: сайт Товариства “Відважних”

КиївВлада

Вероніка Злацька

 

Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4