В КМДА завили, що зупинили самовільні роботи на фасаді пам’ятки архітектури на Подолі

В КМДА завили, що зупинили самовільні роботи на фасаді пам’ятки архітектури на Подолі

На вул. Верхній Вал, 48/28 у Подільському районі зупинили чергові самовільні роботи на фасаді будівлі, що є пам’яткою архітектури місцевого значення та охороняється чинним законодавством. 

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської державної адміністрації (КМДА).

«На початку вересня інспектори Департаменту оглянули об’єкт, видали припис власнику з вимогами негайно зупинити роботи з незаконної прибудови до пам’ятки та укласти охоронний договір. Попри це, за кілька днів роботи знову відновили. Їх вдалося зупинити лише завдяки оперативній реакції Департаменту територіального контролю міста Києва», – розповіла директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

За її словами, також є порушення з боку власника будівлі щодо відсутності укладеного охоронного договору. 

«Між іншим, науково-проєктна документація на проведення будь-яких будівельних робіт на пам’ятці архітектури також має погоджуватися з нашим Департаментом, але цього теж не зробили», – зазначила Марина Соловйова.

В КМДА нагадали, що прибутковий будинок Д.М. Мезенцева визначено пам’яткою архітектури місцевого значення наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 12.04.2023 № 171 (охоронний № 3171-Кв). Він являє собою характерний приклад багатоквартирного житла кінця XIX – початку ХХ століття. Будівля становить значну цінність як приклад архітектури: її композиційне та стилістичне вирішення фасадів виконано з елементами бароко і ренесансу. Будівля репрезентує творчість відомого архітектора Карла Фрідріховича Шимана та є органічною складовою забудови Подолу.

Нагадаємо,  у липні цього року в Києві була несанкціоновано знищена садиба Зеленських, споруджена у 1890 році.

Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом знесення садиби Зеленських та нагадала, що на будівлю накладено арешт із “забороною користування, розпорядження та відчуження”. Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає знесення садиби  цинічною провокацією. У свою чергу в Мінкульті розповіли, що будівля не була внесена до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини. Згодом Садибу Зеленських рекомендували занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Такі рекомендації 22 серпня надали під час засідання Консультативної ради при Департаменті охорони культурної спадщини КМДА.

Читайте: Садибу Зеленських у Києві внесли до Переліку об’єктів культурної спадщини міста

Фото: КМДА

КиївВлада
Рекомендуємо до перегляду
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
09:00 В останні дні серпня профільне комунальне підприємство міста Вишневе на Київщині оформило оренду за 315 млн гривень однієї когенераційної установки для виробництва тепла…
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Banner
QlU7mDx4