В Києві судять обвинуваченого в шахрайстві псевдо-забудовника Гліба Шаповалова

У Києві розпочинається судовий процес за обвинуваченням у шахрайстві з боку Гліба Шаповалова. Ця особа, за версією слідства, заволоділа  460 тис. доларів іншого громадянина. Громадськості Гліб Шаповалов став відомий через те, що є власником фірми, яка нібито реалізовує проєкт зі зведення котеджного містечка (КМ) “Солов’їний” в Крюківщині. При цьому, профільні інтернет-ресурси вважають цей проєкт сумнівним – через відсутність зв’язку з відділом продажів забудовника та інформації щодо реалізації цих будинків.

Як стало відомо КВ з сайту “Судової влади України”, сьогодні, 16 квітня, Шевченківський районний суд Києва розпочне підготовче засідання у справі за обвинуваченням у шахрайстві Гліба Шаповалова.

Так, в рамках кримінального провадження №12022100000000577 слідство встановило, що Гліб Шаповалов, користуючись довірою, заволодів грошовими коштами у розмірі 350 тис. доларів іншої особи, а далі, вводячи в оману того ж самого громадянин, заволодів додатковими коштами, після чого сума боргу склала більш як 460 тис. доларів. 

“Реалізувавши злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, а саме готівковими коштами ОСОБА_8 (потерпілий. – КВ) у сумі 350 тис. доларів США, зловживаючи довірою останнього, ОСОБА_5 (Шаповалов, – КВ.) і завідомо бажаючи не виконувати умови договору [позики], розпорядився отриманими коштами на власний розсуд, заподіявши потерпілому збитку в особливо великих розмірах”, – зазначено в судовій ухвалі по цьому провадженню від 18 січня 2024 року.

Ще 13 січня 2024 року Гліб Шаповалов отримав від правоохоронців повідомлення про підозру про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство в особливо великих розмірах), а вже 11 березня прокуратура передала обвинувальний акт щодо нього на розгляд суду.

В ухвалах по цій справі вказано, що Шаповалов є директором  ТОВ “Фірма “Матінка”. Згідно з даними порталу нерухомості “ЛУН”, вказана компанія нібито реалізовує проєкт з котеджної забудови у с. Крюківщина, що під Києвом –  КМ “Солов’їний” (вулиця Солов’їна, 14). Водночас, як зазначає вказаний інтернет-ресурс, “із відділом продажів цього об’єкту зв’язку немає, а інформація про продажі – відсутня”. 

Разом з тим, за даними порталу OpenData, обвинувачений у шахрайстві Шаповалов є не лише директором, але й власником ТОВ “Фірма “Матінка”. При цьому, ще у 2021 році зі статутного капіталу вказаної фірми він вивів понад 200 тис. гривень. 

 

Попри сумнівність діяльності ТОВ “Фірма “Матінка” та кримінальне переслідування самого Шаповалова, на деяких сайтах нерухомості й досі значиться інформація про нібито  продаж котеджів  у “КМ Солов’їний” за цінами від 2 млн гривень. 

Нагадаємо, днями у Києві до 9 років в’язниці засуджено шахрая, який  заволодів чужим майном, вартістю 2,3 млн гривень через схему нібито продажу автомобілів. 

Читайте: У Києві за шахрайство у 2,3 млн гривень на схемах продажу автомобілів засуджено чоловіка

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Олексій Вєтров

 

QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4