В Раді закликали не обговорювати урядову постанову-клон містогвалтівного законопроекту №5655

В Раді закликали не обговорювати урядову постанову-клон містогвалтівного законопроекту №5655

Депутатка Верховної Ради (ВР) Ганна Бондар (фракція “Слуга народу”) заявила, що “маніпулятивним обговоренням” лобісти від забудовників намагаються обійти не підписаний президентом законопроект та нав’язати країні антиконституційний експеримент.

Про це KВ дізналася з коментаря нардепки Ганни Бондар (220 округ столиці – Поділ) виданню ZN,UA.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Видання нагадує, що на сайті Мінвідновлення 13 грудня опублікували та почали публічне обговорення постанови, яка фактично є клоном скандального законопроєкту авторства нещодавно переобраної голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк (№5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”, прийнятого Радою 13 грудня 2022 року, але від тоді не підписаного Президентом України Володимиром Зеленським).

Голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також керівниця робочої групи парламенту по розробці Містобудівного кодексу Ганна Бондар у коментарі ZN.UA назвала це обговорення маніпулятивним та закликала відмовитися від нього.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Бондар заявила, що уряд має визначати нові права та обов’язки суб’єктів в сфері містобудування виключно через пропозиції до законів України відповідно до статті 92 Конституції України. А не підміняти їх надуманими експериментами з драконівськими повноваженнями для міністерств.

Натомість, за її словами, проєкт постанови впроваджує нові права та обов’язки органів державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що суперечить положенням чинного законодавства в сфері містобудування, вводить нових суб’єктів в сфері державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду та регулює питання, які відповідно до статті 92 Конституції України визначаються виключно законами України.

Вона підкреслила, що постановою Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України надаються повноваження, непритаманні центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики.

“Проєктом постанови пропонується надати нові повноваження Мінінфраструктури з питань державного архітектурно-будівельного нагляду і прибрати відповідні повноваження з ДІАМ, що суперечить Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Це також викликає занепокоєння стосовно фізичної можливості здійснення ефективного нагляду за суб’єктами нагляду на всій території України (без наявності територіальних органів) та перетягування на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері містобудування, непритаманних йому повноважень і, відповідно, централізації влади. Це несе корупційні ризики”, – додала Бондар.

Тому, на думку Бондар, уряд узагалі має відмовитися від ідеї ухвалення антиконституційної постанови і повернутися в законодавче поле.

На Кабміні хотіли з голосу внести проєкт постанови, але згодом голосування відклали через витік інформації. Водночас влада не відмовилася від ідеї порушити Конституцію та обвести навколо пальця європейських партнерів.

Читайте: Віцепрем’єр Кубраков через проєкт постанови Уряду протягує норми містогвалтівного законопроєкту 5655

Фото: ZN,UA

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4