В столиці впали ціни на вторинне житло

В столиці впали ціни на вторинне житло

За останні три місяці в Києві спостерігають подешевшання житла – середня ціна на однокімнатну квартиру снизилась на 12%, що складає 400 тисяч гривень у грошовому еквіваленті. Цікаво, що столиця – єдиний регіон, де відбувається таке падіння ціни. 

Про це KВ стало відомо з даних аналітиків ЛУН.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Проте, Київ й досі залишається лідером за вартістю таких квартир – середня ціна складає 3,2 мільйони гривень, коли у Львові та Одесі таке житло коштує 2,1 й 1,7 мільйони гривень відповідно. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Найменша ж ціна по всій країні у Кривому Розі – усього 480 тисяч гривень.

В столиці впали ціни на вторинне житло

Зазначається, що це ціни вказані самими власниками – на ділі нерідко вдається отримати певний дисконт при переговорах з продавцем.

“Так за словами рієлторів, в Києві такий дисконт може становити 10, а іноді й 20% та більше в залежності від особливостей об’єкта. В областях, наближених до бойових дій, таких як Харків, Миколаїв чи Херсон, дисконт може бути більш суттєвий, але в цих же областях і кількість виставлених квартир у кращому випадку становить до 1/5 від довоєнних. Більшість власників, котрі до війни ще планували продавати нерухомість, відкладають це рішення до перемоги”, – йдеться в аналітиці. 

Середня вартість готового метра житла з ремонтом в столиці зараз звично найдорожча – 75 000 грн/кв.м. Друге місце продовжує посідати Львів, де ця ціна складає 51 000 грн/кв.м, а у Одесі, яка посіла третє місце за вартістю метр житла з ремонтом обійдеться в середньому у 42 000 грн/кв.м. Середня вартість метру при інвестиції у новобудову у Києві також найвища по всій країні – 48 900 грн/кв.м проти 44 500 грн/кв.м у Львові і 39 200 грн/кв.м в Одесі.

Така сама трійка лідерів залишається й у топі вартості готових двокмінатних квартир на вторинному ринку – 7,5 млн гривень проти 4,5 та 3,5 млн гривень відповідно. За трикімнатну квартиру в вищезазначених містах попросять вже 7,5 млн гривень у Києві, 4,5 млн гривень у Львові та 3,5 млн гривень в Одесі. Але тут з’являється ще один лідер у вартості – Ужгород, який в воєнний час має перевагу віддаленості від зони активних бойових дій. 

“Цікаво, що ціни Ужгорода на трикімнатні квартири від власників в середньому на 1000$ дорожчі ніж в Одесі. Близькість до кордону з ЄС та віддаленість від бойових дій сьогодні є вагомою конкурентною перевагою”, – додають в аналітиці.

Однак, експерти позитивно оцінюють тенденцію відновлення ринку і зазначають, що зміна цін на квартири залежить безпосередньо від успіхів наших воїнів на фронті.

“На поточні ціни впливають як зниження попиту, так і значне зниження пропозиції. Проте тренд на відновлення позитивний. За останніми соціологічними дослідженнями, станом на січень 2023, 45% вимушених переселенців вже повернулися додому. Це пожвавлює всі ринки: як придбання готового житла, так і збільшення інтересу до інвестицій у новобудови в січні 2023. Зміна цін на квартири наразі залежить від успіхів ЗСУ на фронті. Наша повна перемога та економічне зростання можуть стимулювати ріст цін в містах з роботою. Так за даними Work.ua кількість вакансій сьогодні становить 60% від довоєнного, а лише за січень додалось 15.000 нових робочих місць, що є найбільшим приростом з початку вторгнення”, – коментує директор з маркетингу ЛУН Денис Судільковський.

Як раніше писала KВ, цього року на капітальний ремонт підвальних приміщень житлових будинків у всіх 10 районах для використання під найпростіші укриття передбачено понад 290 млн гривень. Окремо 61 млн гривень передбачено на роботи у спорудах цивільного захисту ще в 4 районах – Дарницькому, Деснянському, Оболонському, Святошинському.

Читайте: На ремонт укриттів у Києві цього року спрямують понад 350 млн гривень

Фото: UKR.NET

КиївВлада

Автор:
Анастасія Олійник
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Banner
QlU7mDx4