ВАКС заочно судитиме втікача Гладковського за зловживання при посаді в РНБО Порошенка

ВАКС заочно судитиме втікача Гладковського за зловживання при посаді в РНБО Порошенка

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) буде заочно судити колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олега Гладковського (на фото) за зловживання на 17,44 млн гривень. Справа стосується 2017 року – тодішніх закупівель Міноборони у компанії “Богдан Моторс”.

Про це КВ дізналася з повідомлення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Повідомляється, що в черговому судовому засіданні стосовно колишнього першого заступника секретаря РНБО і кількох міністерських посадовців (їх звинувачують у 17,44 млн гривень збитків державі) вирішено “здійснювати спеціальне судове провадження (in absentia) стосовно колишнього Першого заступника секретаря РНБО” – тобто судити його заочно (оскільки в листопаді 2023 року він виїхав з України та його досі розшукують).

Справа в тому, що (як твердить слідство) експосадовець РНБО використав своє владне становище для неправомірної вигоди для близької до нього структури – компанії «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». Вона не мала б брати участі в оборонних закупівлях 2017 року через невідповідність тогочасним урядомив умовам, але за сприяння фігурантів справи взяла у них участь через дочірні підприємства й заробила на поставці вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317).

“Крім того з’ясувалося, договір між Міністерством оборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату, а також фіксування ціни товарів. Проте всупереч цій умові, ціна за товари була збільшена і відповідальні за проведення закупівлі посадовці департаменту Міноборони її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником Міністра оборони. Як наслідок, фірмі незаконно переплатили 17,44 млн гривень”, – сказано в релізі САП.

З обставин справи зрозуміло, що йдеться про колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Як інформувала КВ, 19 жовтня 2019 року ВАКС заарештував колишнього першого заступника секретаря РНБО з альтернативою внесення 10,6 млн гривень застави. За кілька днів за нього внесли заставу і він вийшов на волю. Згодом Гладковський перестав ходити в суд і, за інформацією НАБУ і САП, виїхав за кордон. 

Нагадаємо, Олег Гладковський (до 2014 року мав прізвище Свинарчук) з травня 1997 року до березня 2012 року працював заступником гендиректора ЗАТ “Укрпромінвест”. У липні 2012 року став президентом корпорації “Богдан”. “Укрпромінвест” та “Богдан” є підприємствами, які належали або які контролював Петро Порошенко.

Читайте: НАБУ оголосило у розшук колишнього Першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського

Фото: “Слово і діло”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4