Верховний Суд відмовив Медведчуку у поновленні адвокатської діяльність в Україні

Верховний Суд відмовив Медведчуку у поновленні адвокатської діяльність в Україні

Вчора, 25 липня, Касаційний адміністративний суд відмовив Віктору Медведчуку, якого судять за державну зраду, у відкритті касаційного провадження  для поновленні права на зайняття адвокатською діяльністю в Україні. Ухвала набрала законної сили і оскарженню не підлягає. За словами адвоката-скаржника Романа Титикала, шлях до цієї перемоги тривав майже 10 років.

Про це, як стало відомо КВ, йдеться у повідомленні громадської ініціативи “Голка”, яка отримала копію судової ухвали Верховного Суду від адвокатів-скаржників Іллі Костіна та Романа Титикала

Зазначається, що Медведчук звернувся в касацію після того, як у червні цього року програв апеляцію.

У своїй касаційній скарзі Медведчук апелював до того, що суд першої інстанції помилково вніс його справу до категорії справ незначної складності і апелював до того, що ця справа має велике значення:

“Представник позивача зазначає, що в контексті питань, які вирішуються в цій справі, остання має значний суспільний інтерес, оскільки має важливе виняткове значення для інституту адвокатури в Україні та може значно вплинути на права та інтереси осіб, які, згідно закону, мають займатися адвокатською діяльністю. Однак колегія суддів відхиляє такі доводи, оскільки результат вирішення кожної з таких справ… залежить виключно від індивідуальних обставин спору та різного в кожному випадку доказів та обставин. Проаналізувавши вказані скаржником доводи…, Судом не виявлено того, що розгляд справи становить значний суспільний інтерес”, – йдеться в ухвалі Верховного Суду.

Роман Титикало иакож зазначив, що ще в далекому 2015 році разом з Ілля Костіним адвокати проаналізували справу Василя Стуса і встановили, що Медведчук не захищав поета, а був фактично другим прокурором.

 “Після цього було всього багато цікавого, і спроби вплинути Медведчука на режисерів фільму «Заборонений» щоб прибрати з фільму епізод з Медведчуком коли той визнає вину поета, і книжка Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» яку хотів заборонити Медведчук, але в тому числі активний громадський спротив не дав це зробити! У 2023 році ми з Костіним Іллею подали скаргу до КДКА Київської області і остання задовольнила нашу скаргу і позбавив Медведчука права на зайняття адвокатською діяльністю, а Медведчук почав судитись і програв!”, – повідомив Титикало.

Як інформувала КВ, 24 травня 2023 року Дисциплінарна палата КДКА Київської області за скаргою депутатів Київоблради Романа Титикало та Іллі Костіна прийняла рішення позбавити Віктора Медведчука права на заняття адвокатською діяльністю. Запис про припинення цього права було внесено до Єдиного реєстру адвокатів України 22 липня 2023 року.

Читайте: Зрадника Медведчука позбавлено адвокатського свідоцтва

Менше, ніж через місяць, 9 серпня 2023 року, Віктор Медведчук подав позов до Київського окружного адміністративного суду на рішення про позбавлення його права на зайняття адвокатською діяльністю.

Читайте: Суд відмовив Віктору Медведчуку у поновленні свідоцтва про заняття адвокатською діяльністю

Нагадаємо, у травні 2022 року затриманий за підозрою у держзраді Віктор Медведчук дав покази СБУ. Серед іншого він розповів про процес виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок”

Читайте: Медведчук дав покази щодо виведення з держвласності нафтопроводу і свою версію про роль Порошенка

Як інформувала КВ, у червні 2022 року матеріали справи Медведчука було передано до суду. Санкція інкримінованих йому статей передбачала покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Читайте: Справа Медведчука: йому загрожує до 15 років в’язниці з конфіскацією майна 

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4