ВР підвищила податок на прибуток банків

ВР підвищила податок на прибуток банків

Верховна Рада (ВР) законодавчо ухвалила тимчасове підвищення ставки податку на прибуток банків із 18% до 50% за 2023 рік і підвищення до 25% у наступні роки. Ці податкові ставки – результат компромісу української влади та МВФ. Міжнародний валютний фонд наполягає, щоб в Україні банківська система оподатковувалася в умовах війни більше, ніж зазвичай.

Про це KВ дізналася з повідомлення першого заступника податкового комітету ВР Ярослава Железняка (фракція “Голос”) із сесійної зали парламенту, який засідав у пленарному режимі під головуванням спікера Ради Руслана Стефанчука 21 листопада 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“За розрахунком Мінфіну це принесе тільки за 2023 рік 24-25 млрд грн. Далі це 6-7 млрд” гривень, – повідомив за результатами голосування нардеп.

Законопроект №9656-д “Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків” у другому читанні та в цілому підтримали 229 депутатів ВР.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Спочатку законопроєкт, ухвалений у першому читанні 19 жовтня, передбачав тимчасове підвищення податку на прибуток до 36% у 2024-2025 роках.

В ухваленому законі банкам заборонено у 2023 році відносити на прибуток збитки минулих років, проте з 2024 року це знову стане можливим.

Железняк каже, що українська влада відкорегувала цифри за наполяганням Міжнародного валютного фонду.

Цей законопроект також містить поправки щодо продовження на наступний рік звільнення від оподаткування ввізним митом і ПДВ операцій із ввезення на митну територію України БПЛА, оптичних і коліматорних прицілів, прицілів нічного бачення, тепловізійних біноклів, монокулярів і приладів нічного бачення.

Як інформує “Інтерфакс-Україна”, чистий прибуток платоспроможних банків України за січень-вересень 2023 року сягнув рекордних 109,9 млрд гривень, тоді як за аналогічний період 2022 року цей показник становив лише 7,4 млрд. Податок на прибуток за цей період становив 19 млрд гривень проти 4,3 млрд за дев’ять місяців минулого року. Згідно з даними НБУ, у вересні чистий прибуток банків збільшився до 14,8 млрд гривень з 11,9 млрд у серпні, ледь не дотягнувши до рекордного показника 15,5 млрд гривень у липні, тоді як вересень минулого року банки завершили з чистим збитком 1,06 млрд гривень.

Читайте: Міністр фінансів: 2024 року держбюджет потребуватиме 41 млрд доларів зовнішньої допомоги

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4