ВР ухвалила розкритикований журналістами закон про медіа

ВР ухвалила розкритикований журналістами закон про медіа

Верховна Рада (ВР) ухвалила в цілому законопроект “Про медіа”. Після того, як улітку позаминулого року в парламент був внесений перший варіант проекту цього закону, той документ був розкритикований професійним середовищем за намагання влади посилити контроль над медіа-простором. Подальші редакції документа, злегка підрихтовані, теж викликали відторгнення у стейкхолдерів. Щойно прийнятий текст, який має всі шанси стати законом, не був вчасно наданий медіа-спільноті для ознайомлення перед голосуванням у Раді. А за свідченням екс-журналістів, що тепер є народними депутатами, у разі підписання президентом Володимиром Зеленським цей закон стане інструментом цензури і залякування незалежних медіа через норми, що посилюють Національну раду з питань радіо і ТБ невластивими їй функціями нагляду за газетярами і онлайн-виданнями.

Про прийняття законопроекту KВ стало відомо з повідомлення народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”) за підсумками пленарного засідання ВР 13 грудня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, законопроект №2693-д “Про медіа” був прийнятий в цілому голосами 299 народних депутатів.

По фракціям і групам:

  • “Слуга народу” – 195 голосів;

  • “Європейська солідарність” – 18;

  • ВО “Батьківщина” – 9;

  • “Платформа за життя та мир” – 15;

  • “За майбутнє” – 11;

  • “Голос” – 14;

  • “Довіра” – 15;

  • “Відновлення України” – 12;

  • позафракційні депутати -10.

При цьоиу, прийнятий документ зазделегідь розкритикували не тільки журналісти, а й штатні експерти Ради: що проект потребує суттєвого техніко-юридичного та редакційного доопрацювання заявило Головне юридичне управління ВР.

На думку парламентських юристів, зміст викладених у законопроекті засадничих принципів діяльності у сфері медіа, а саме відкритості, доступності інформації, свободи її поширення, заборони цензури, недопущення попереднього погодження розповсюджуваної інформації, в самому документі, фактично, докорінно змінено. Більше того, законопроєкт, по суті, запроваджує цензуру.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Цей законопроєкт, зокрема, впроваджує у законодавче поле поняття онлайн-медіа та передбачає для них добровільну реєстрацію, яка гарантуватиме законодавчий захист журналістів як таких.

При цьому, найбільші заперечення серед журналістів викликали намагання авторів законопроекту розширити повноваження Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на сферу друкованих та онлайн-видань, що стосується насамперед заборони розповсюдження друкованих видань незареєстрованих онлайн-медіа.

Журналісти казали, що такі дії повинні мати судову санкцію, а не просто оцінки Нацради.

12 грудня ц.р. профільний комітет вирішив підкорегувати текст законопроекту до другого читання, а саме: що у разі вчинення зареєстрованим суб’єктом у сфері онлайн-медіа грубого порушення будуть або штрафи або заборона поширення онлайн-медіа за рішенням суду.

Щодо незареєстрованого суб’єкта у сфері онлайн-медіа — передбачається тимчасове призупинення його діяльності строком чотирнадцять календарних днів. 

У всьому іншому, як KВ детально аналізувала, повноваження Нацради зростуть і, на думку, наприклад, Національної спілки журналістів, це означатиме звуження свободи слова.

Напередодні голосування член профільного комітету Ради, в минулому журналістка Вікторія Сюмар (фракція “Європейська солідарність”) зазначила: “Автори вписали регулювання онлайн медіа, чого ЄС (і директива) від України взагалі не вимагає. І не просто регулювання, а можливість блокування інтернет видання без рішення суду, лише за рішенням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Так, саме Нацрада, яка навіть судячи з назви має опікуватися телебаченням і радіо, тепер буде регулювати український інтернет. Такого досвіду в неї немає, бо досі в Україні інтернет не регулювався. Але Нацрада відразу отримує величезні повноваження для регулювання інтернету”.

Партія Сюмар (“ЄС”) окремо заявила: “Комітет виносить на друге читання версію закону, яка створює серйозні загрози демократії в країні. Треба розуміти ті обмеження свободи слова, які продиктовані необхідністю протидії російській агресії в інформаційній сфері. Але не можна погоджуватися з тим, щоби закон, розрахований на стратегічну перспективу, і в мирний період, вже після нашої перемоги регулював медіа за законами воєнного часу”.

У той же час депутат Железняк зауважив після голосування, що були прийняті “компромісні позиції”, а саме – щодо врегулювання статусу каналу “Рада”% “Канал стає державним, має забезпечувати трансляцію засідань Парламенту, а у час воєнного стану і обмеження прямих трансляцій, канал викладає записи у день проведення пленарного засідання”.

То саме підтвердила і заступниця голови парламентського комітету Євгенія Кравчук (фракція “Слуга народу”): “Прийняли вже в залі компромісну поправку і фактично прописали, що телеканал “Рада”, як парламентський телеканал, може існувати, буде існувати. І також до закону внесли норму, що під час воєнного стану телеканал “Рада” показуватиме у записі, у якійсь обробці засідання Верховної Ради”.

Вона зазначила, що “зі зрозумілих причин онлайн трансляція засідань може бути лише після закінчення воєнного стану та повернення парламенту до звичного режиму роботи”.

Читайте: Нацрада Потураєва: слідчий, прокурор і медіа-суддя

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4