ВР збирається заборонити місцевій владі використовувати евакуатори

ВР збирається заборонити місцевій владі використовувати евакуатори

Верховна Рада (ВР) прийняла за основу законопроект, який дещо піднімає штрафи за порушення правил паркування, але при цьому на час війни забороняє місцевій владі евакуацію неправильно припаркованих авто.

Про це КВ дізналася з повідомлення народного депутата Ярослава Железняка з пленарного засідання Ради 22 травня 2024 року.

Законопроект №9092-3 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху” у першому читанні підтримали 234 народних депутатів (при мінімально необхідних для прийняття за основу 226 голосів “за”).

“Метою законопроекту є тимчасове, на період дії правового режиму воєнного стану, позбавлення виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад, в особі інспекторів з паркування, права здійснення тимчасового затримання транспортних засобів та надання при цьому відповідних повноважень працівникам уповноважених підрозділів Національної поліції”, – сказано в Пояснювальній записці до проекту закону.

Його автори вказують на те, що за роки повномасштабної війні кількість випадків тимчасового затримання транспортних засобів зросла, і що часто такі затримання відбуваються навіть без законних підстав. Тож депутати, у тому числі голова профільного (правоохоронного) парламентського комітету Сергій Іонушас запропонували тимчасово позбавити місцеву владу права застосовувати евакуатори.

“Варто взяти до уваги, що під час воєнного стану населені пункти України зазнають масованих ракетних обстрілів. Щоб зберегти власні життя та здоров’я під час повітряної тривоги водії змушені швидко залишати транспортні засоби для пошуку укриття, при цьому часто порушуючи правила зупинки або стоянки в межах відповідного населеного пункту (що є підставою для застосування тимчасового затримання транспортних засобів інспекторами з паркування відповідно до статті 265-4 Кодексу). В такому разі, з етичної та моральної точки зору неприпустимо вимагати від водіїв не порушувати правила зупинки або стоянки, адже в першу чергу вони повинні піклуватися про власне життя та здоров’я, а не про дотримання Правил дорожнього руху”, – пояснюють нардепи.

Читайте: КМДА створила незаконну схему евакуації авто, – громадські активісти (ВІДЕО)

Фото: ілюстративне, Офіційний портал Києва

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4