ВР зробила простішим ввезення в Україну гуманітарної допомоги, у тому числі призначеної для ЗСУ

ВР зробила простішим ввезення в Україну гуманітарної допомоги, у тому числі призначеної для ЗСУ

Верховна Рада (ВР) прийняла у другому читанні та в цілому проект закону, який покликаний створити прозору та зручну систему переміщення гуманітарної допомоги та закрити наявні прогалини. Зокрема, документ легалізує можливість передачі транспортних засобів як гуманітарної допомоги військовослужбовцям.

Про результативне голосування KВ дізналася з повідомлення народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”) за підсумками розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні ВР 8 листопада 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Проект закону №9111 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги” у другому читанні та в цілому підтримали 268 народних депутатів. Законопроект авторства Романа Грищука (фракція “Слуга народу”, мажоритарний округ №222 – частина Солом’янського району столиці) та інших депутатів прийнято і готується на підпис.

“Рік тривала підготовка законопроєкту: засідання робочих груп та зустрічі з представниками громадськості, волонтерського сектору, профільних відомств та органів влади. Мета – створити прозору та зручну систему переміщення гуманітарної допомоги та закрити наявні прогалини”, – прокоментував у соцмережі прийняття документу його перший автор.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як пояснив Грищук, законопроектом легалізовано можливість передачі транспортних засобів як гуманітарної допомоги військовослужбовцям; надано статус гуманітарної допомоги товарам, які придбані за кордоном та задекларовані при ввезенні в Україну як гуманітарна допомога за умови їх безоплатної передачі набувачам (за задумом законотворця, це знижує ризики для керівників фондів та спрощує облік такої допомоги).

Документом розширено перелік отримувачів гуманітарної допомоги – додані державні та комунальні підприємства, установи, організації, органи місцевого самоврядування, ДСНС, дипломатичні та консульські установи, представництва міжнародних організацій, іноземні неурядові організації без статусу юрособи.

Крім цього,

  • передбачено запровадження електронної систему обліку гуманітарної допомоги.

  • Уточнено порядок зміни отримувача (набувача), перерозподілу та повернення донору гуманітарної допомоги.

  • Призупинено норми про подання щомісячних звітів до введення в дію електронної системи обліку гуманітарної допомоги. 

  • Визначено загальні засади порядку забезпечення гуманітарною допомогою для потреб енергетики військових адміністрації, суб’єктів господарювання в сфері енергетики, підприємств критичної інфраструктури, органів влади.

Прийнятим документом парламент також закріпив повноваження Кабінету міністрів визнавати товари гуманітарною допомогою за спрощеним порядком, зокрема – за декларативним принципом. 

Згідно із законопроектом, медичні вироби та ліки, визначені Міністерством охорони здоров’я, визнаватимуться гумдопомогою за декларативним принципом без вимоги ухвалення спеціального рішення уповноваженими державними органами, незалежно від терміну придатності вантажу.

Читайте: В Україні третина гуманітарної допомоги не потрапила до військових, – Держмитслужба

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
Banner
QlU7mDx4