Вища рада правосуддя підтвердила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця

Вища рада правосуддя підтвердила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця

Вища рада правосуддя (ВРП) відхилила скаргу судді Олексія Тандира, який торік збив на смерть військовослужбовця Національної гвардії України на блокпості, на рішення Другої Дисциплінарної палати про його звільнення. Рішення про його звільнення залишилося в силі.

Про це, як передає КВ, йдеться у повідомленні Центру протидії корупції.

“Суддя Макарівського суду Олексій Тандир знову розповідав, що нічого не порушив, не уникав проходження тесту на стан алкогольного сп’яніння, перебував у шоковому стані і так далі. Схожу лінію обрав адвокат судді”, – йдеться у повідомленні.

Утім, доповідач у справі Олег Кандзюба запропонував відхили скаргу судді на рішення щодо звільнення — його одноголосно підтримали всі члени ВРП.

Зрештою, макарівського суддю покарали звільненням. Протягом усього часу від скоєння ДТП він отримував суддівську винагороду. Тепер, якщо це рішення не скасують, ці виплати мають припинити. 

“Паралельно Святошинський суд Києва продовжує слухати кримінальну справу, що стосується ДТП. Нещодавно Тандир здійснив невдалу спробу мобілізуватись, вступивши на військову службу до чернігівської ТрО”, – додали у Центрі протидії корупції.

Як інформувала КВ, 25 травня 2023 року голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир, перебуваючи за кермом автомобіля, здійснив наїзд на військовослужбовця Національної гвардії України. У результаті ДТП нацгвардієць загинув на місці. 

Читайте: Голова Макарівського райсуду Тандир на смерть збив бійця Нацгвардії на блокпосту у столиці 

За даними слідства, під час ДТП суддя перебував у стані алкогольного сп’яніння, але відмовився від проведення огляду на стан сп’яніння. Тандир посилався начебто на “проблеми зі здоров’ям”.

Читайте: Резонансна ДТП з суддею: Тандир відмовився проходити огляд на алкоголь, у загиблого нацгвардійця двоє дітей та батько на фронті

Рішенням суду аналізи у підозрюваного взяли примусово. Висновками судових експертиз було підтверджено вміст алкоголю у наданих зразках. Стан сп’яніння підтверджено також висновками інших експертиз. 

Читайте: Суддя Тандир на момент ДТП перебував у стані алкогольного сп’янінні – висновок експертизи

На початку березня 2024 року Київський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу захисників обвинуваченого колишнього судді Олексія Тандира на рішення Святошинського районного суду міста Києва, яким судді продовжено строк дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Захисники екссудді вимагали залишити обвинуваченого під домашнім арештом, проте суд залишив попереднє рішення без змін.

Читайте: Суд не змінив запобіжний захід для судді Тандира, який обвинувачується у смерті нацгвардійця

24 квітня 2024 року Друга Дисциплінарна палата ВРП ухвалила рішення про застосування до судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Читайте: ВРП ухвалила подання про звільнення з посади судді Тандира, який збив насмерть нацгвардійця

Фото: hromadske

КиївВлада

Владислава Олійник

Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4