Зарплати і відбудова: правоохоронці розслідують діяльність керівництва мерії Ірпеня

Публічний скандал навколо виплат зарплат підлеглим мера Ірпеня Маркушина продовжується. Днями в північному офісі Держаудитслужби повідомили, що правоохоронні органи порушили цілу низку кримінальних проваджень, зокрема за фактом заволодіння грошовими коштами з держбюджету службовими особами Ірпінської міськради шляхом зловживання службовим становищем. Також йде перевірка роботи комунальних підприємств Ірпеня за більше ніж останні три роки. 

Про це КВ стало відомо з відповіді Північного офісу Держаудитслужби на запит депутата Ірпінської міської ради 8-го скликання Андрія Помазана. 

У документі повідомляється, що звіт державного фінаудиту бюджету Ірпінської тергромади з 01.01.2020 по 31.03.2023 “надіслано супровідним листом до Бучанської окружної прокуратури, Слідчого управління ГУ Нацполіції у Київській області, Департаменту захисту нацбезпеки СБУ, ГУ СБУ України у м. Києві та Київській області та слідчого управління ГУ Нацполіції Київщини у зв’язку зі здійсненням досудового розслідування кримінального провадження від 08.08.2023 року”.

Відомості про нього “внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння службовими особами Ірпінської міськради шляхом зловживання службовим становищем грошовими коштами з державного бюджету під час виконання договорів, укладених у 2020-2023 роках”. 

Як виявилося, у ході аудиту Ірпінської міськтериториальної громади проводилось 8 ревізій, в тому числі  і з питань фінгосподарської діяльності виконкому Ірпінської міськради, фінансового управління міськради. Ревізія пройшла в КП “Ірпіньводоканал”, КП “Управління благоустрою міста”, КП “Управління ЖКГ “Ірпінь”,  КНП “Ірпінський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”, КНП “Ірпінська міська центральна лікарня тощо. 

В Держаудиті повідомили, що результати ревізій направлені до правоохоронних органів, також були відкриті провадження. 

Наприклад, Бучанська окружна прокуратура за наслідками перевірки матеріалів ревізії до ЄРДР внесла щодо діяльності КП “Ірпіньводоканал” відомості “за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 кримінального кодексу України.

В анонімних ТГ-каналах стверджується, що фігурантом розслідувань є мер Ірпеня Олександр Маркушин, посадовці виконкому Ірпеня та КП.

Натомість на момент виходу цього матеріалу, сам Маркушин це публічно не коментував.

Також в мережі пов’язують розслідування з тим, що за результатами аудиту ірпінського бюджету встановлено порушення норм законодавства на загальну суму 4,5 млн грн, зокрема, встановлені порушення щодо коштів на відбудову громади та у “зарплатних” видатках.

У коментарі КВ депутат Ірпінської міської ради Андрій Помазан заявив, що аудит стосувався періоду до 2023.

«Порушення, виявлені Держаудитслужбою до 2022 року – це «квіточки», у порівнянні з системною корупцією, яка творилася в виконкомі у 2023 році. Саме 2023 року були найбільші бюджетні порушення при нарахуванні заробітних плат працівникам виконкому Ірпінської міськради. Тому, ми публічно просимо, щоб голова Держуаудитслужби Алла Басалаєва невідкладно доручила перевірку розкрадання коштів місцевого бюджету, який вже всі називають «Ірпінський зарплатгейт», – наголосив депутат Ірпінської міськради Андрій Помазан.

Нагадаємо, раніше радник Ірпінського міського голови Олександра Маркушина Андрій Літвінов  подав заяву з проханням звільнити його з посади радника Ірпінського міського голови, де він пропрацював до сьогодні з 2020 року. Причиною свого рішення ексрадник назвав “завищені заробітні плати працівників виконавчого комітету Ірпінської міської ради, що є не допустимим у час війни та відбудови постраждалої Ірпінської громади”. 

Згодом корпус радників голови Ірпінської громади Олександра Маркушина покинула ще одна людина, Дарина Катькало. За її словами, причиною став “Ірпінський зарплатгейт”, скандал, що виник у виконкомі міськради навколо зарплатного фонду та місцевого бюджету. 

 

Читайте: Від мера Ірпеня Маркушина звільнилася ще одна радниця

 

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Вероніка Злацька

QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

“Корупційні системи”: Нацполіція вважає, що КМДА та КП “Інформатика” загрожують національній безпеці України
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти розтрати коштів посадовцями КП “Інформатика” при здійсненні закупівель обладнання для систем відеоспостереження та керування зовнішнім освітленням. Слідчі переконані, що…
Поштова площа під загрозою провалу: закриття метро, потенційна загибель людей і Шевченківська церква
22:26 Громада та експерти наполягають на терміновому обстеженні  стану грунтів поруч із станцією метро “Поштова площа”, тимчасовому закритті самої площі для відвідування та проведення…
Гроші у прірву: Нацполіція розслідує “бюджетні розпили” при інвентаризації столичних земель
09:00 Слідчі Нацполіції вважають, що процес інвентаризації земель Києва в останні роки носить всі ознаки злочину по заволодінню бюджетними коштами шляхом зловживання службовими особами…
QlU7mDx4