Засідання Київради 16.05.2024 року: онлайн-трансляція та порядок денний

Засідання Київради 16.05.2024 року: онлайн-трансляція та порядок денний

Сьогодні, 16 травня, на 11:00 заплановане позачергове засідання Київради. На розгляд депутатського корпусу винесено всього шість проєктів рішень, значна частина яких стосується функціонування сфери житлово-комунального господарства. Наприклад, столична влада планує створити два нових КП – одне з них буде виконувати функції ПрАТ “АК “Київводоканал”, а друге займатиметься “управлінням” побутовими відходами. Серед іншого, міськрада може вчергове збільшити статутний капітал КП “Київтеплоенерго” – цього разу на 2,5 млрд гривень. 

Про те, що 16 травня 2024 року об 11:00 відбудеться позачергове пленарне засідання Київради, КВ стало відомо з анонсу на сайті міськради. 

Засідання традиційно відбувається у будівлі столичної міськради за адресою: вул. Хрещатик, 36, 4 поверх, зал засідань. Пряму трансляцію засідання можна переглянути на офіційному сайті Київради.

Дата, час та місце проведення засідання були затверджені розпорядженням міського голови Києва Віталія Кличка №417 від 15 травня 2024 року, а порядок денний цієї “пленарки” наразі складається з 6 питань. 

Так, зокрема, сьогодні депутатський корпус може погодити створення КП “Муніципальне управління побутовими відходами”. Необхідність цього у Київській міськдержадміністрації (КМДА) пояснюють ухваленням у 2023 році Закону України “Про управління побутовими відходами”, згідно з яким місцева влада має призначати т.зв. адміністраторів таких послуг – відповідні комунальні підприємства, які не мають права займатися ніякою іншою діяльністю. При цьому, в проєкті статуту даного КП не розписано, яким саме чином це підприємство буде “управляти сміттям”. Наразі тільки відомо, що воно буде знаходитися в підпорядкуванні Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА, а його статутний капітал складе 750 тис. гривень, які планується виділити з міського бюджету.

Читайте: Корективи війни: рекультивацію першої ділянки полігону ТПВ №5 у Підгірцях планують завершити до кінця 2024 року

Крім того, сьогодні столична влада може розпочати процес фактичної ліквідації ПрАТ “АК “Київводоканал”. Замість нього планується створити однойменне комунальне підприємство, яке буде відповідати за водопостачання і водовідведення. Відповідно, керівництво міста планує розірвати договір на користування комунальним майном (каналізаційні мережі, різні будівлі та споруди тощо), який було укладено  зі вказаним акціонерним товариством в 2006 році і переукладено ще на 16 років наприкінці 2017-го. У проєкті рішення зазначається, що на такі рішучі кроки чиновників змусив піти незадовільний фінансово-економічний стан цієї галузі. 

Читайте: Владельцы “Киевводоканала” налегке завладели имуществом киевлян до 2033 года

Зокрема, зазначається, що ПрАТ “АК “Київводоканал” регулярно звертається до столичної влади щодо вирішення низки питань (у тому числі щодо відновлення зруйнованих в результаті обстрілів об’єктів), але на Хрещатику, 36 навіть не можуть виділити на це бюджетні кошти. Мовляв, це можна робити лише в тому випадку, коли за водопостачання відповідає комунальне підприємство, а не де-юре “приватна контора” (25,46% акцій цього ПрАТ прямо належать громаді Києва, а також вона володіє 61% акцій іншого акціонера “Київводоканалу” – ПрАТ “Компанія Київенергохолдинг”). 

Читайте: “Київводоканалу” дозволили не платити за користування комунальним майном

Також на цьому засіданні Київрада планує вчергове збільшити статутний капітал КП “Київтеплоенерго” – на 2,5 млрд гривень (таким чином він може зрости до 7,8 млрд). Ці кошти з міського бюджету підприємство планує, зокрема, направити на розрахунки по своїм боргам перед “Київводоканалом”, “Київгазом” та “Укренерго”, а також на виплату зарплат своїм працівникам. При цьому, в “Київтеплоенерго” обіцяють, що після цих розрахунків в підприємстві будуть “вивільнені відповідні ресурси” (тобто, грошові кошти), які воно зможе витратити на закупівлю і встановлення шести малих автономних когенераційних установок. Це обладнання, вартість якого складає 3,2 млрд гривень, призначене для виробництва електроенергії, яку в подальшому буде використовувати саме підприємство, а також котельні. У “Київтеплоенерго” уточнили, що ці установки, мовляв, потрібні для того, щоб в умовах тотального дефіциту електроенергії внаслідок російських обстрілів місто могло “виробляти тепло”.

Читайте: Чергові “бюджетні розпили”: Нацполіція вивчає минулорічні закупівлі КП “Київтеплоенерго”

Зазначимо, на сьогоднішньому засіданні не передбачений розгляд питань, які виносяться в порядку невідкладності (за спрощеною процедурою погодження). Це пов’язано з тим, що ця “пленарка” є позачерговою. Разом з тим, за інформацією КВ, сьогодні група депутатська фракція “Слуга народу”, ймовірно, наполягатиме на тому, щоб Віталій Кличко провів годину запитань до КМДА, в рамках якої народні обранці могли б поспілкуватися з ним щодо різних проблем життєдіяльності Києва. Нагадаємо, депутати вимагали цього від очільника столиці протягом останніх декількох пленарних засідань, але кожного разу їхні вимоги ігнорувалися через велику кількість запропонованих до розгляду проєктів рішень. 

Фото: КВ

КиївВлада

Іван Кулик 

Рекомендуємо до перегляду
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Banner
QlU7mDx4