Боротьба з COVID-19, безвіз і підтримка Нормандського формату: основні меседжі 22-го Саміту Україна – ЄС

Боротьба з COVID-19, безвіз і підтримка Нормандського формату: основні меседжі 22-го Саміту Україна – ЄС

У Брюселі відбувся 22 Саміт Україна – ЄС. Делегацію України очолив Президент Володимир Зеленський, делегацію ЄС – Президент Європейської ради Шарль Мішель.


Про це KV стало відомо з повідомлення на сайті Президента.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Це був перший двосторонній саміт Європейського Союзу з країною-партнером, який з початку пандемії коронавірусу пройшов у традиційному “живому” форматі. Тож тема боротьби з COVID-19 стала однією з ключових для обговорення. 

ЄС мобілізував для України для подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічного впливу пакет підтримки в розмірі 190 мільйонів євро та програму макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро. Це значно перевищує допомогу, надану іншими партнерами. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Лідери Саміту зазначили, що наслідки поширення коронавірусної інфекції стали безпрецедентним викликом для систем охорони здоров’я та економіки як держав-членів Європейського Союзу, так і України. 

“Спроможність і готовність реагувати на пандемію потрібно посилити, а обмін інформацією необхідно проводити в оперативному режимі, зокрема, і через такі міжнародні організації, як ВООЗ”, – йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі. 

Ще одне питання Саміту стосувалось виконання всіх критерії безвізового режиму. 

Як наголосив Президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції, українці знову зможуть подорожувати до країн ЄС, як тільки це дозволить зробити епідемічна ситуація. Окрім цього, він зазначив про наміри рухатись в напрямку угоди про “промисловий безвіз”. 

“Уже розпочала роботу експертна місія ЄС, яка оцінить готовність України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції”, – повідомив він. 

У підсумку Саміту підтвердилась і повна підтримка Нормандського формату ОБСЄ, Тристоронньої контактної групи та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Європейський Союз високо оцінив конструктивний підхід України у Нормандському форматі та Тристоронній контактній групі. Всебічне та безстрокове припинення вогню – це досягнення, яке має бути збережене. Росію закликали негайно припинити розпалювання конфлікту шляхом надання фінансової та військової підтримки збройним формуванням, а також використати свій вплив для повного виконання Мінських домовленостей та забезпечення вільного й безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до непідконтрольних уряду України територій, включаючи райони вздовж українсько-російського державного кордону, відповідно до її мандату. 

Окрім цього, лідери обговорили подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС і подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні. 

“Ми домовилися максимально використовувати всі механізми, щоб і надалі розвивати наші торговельні відносини та поглибити економічну інтеграцію між Україною та Європейським Союзом. Водночас наша делегація представила своє бачення щодо оновлення Угоди про асоціацію у сфері торгівлі та секторальної взаємодії. Зона вільної торгівлі має відповідати реаліям сьогодення – як української економіки, так і економіки та законодавчого поля Євросоюзу”, – зазначив Володимир Зеленський і резюмував, що одним із ключових результатів Саміту стала домовленість розпочати у 2021 році спільну оцінку досягнень цілей Угоди про асоціацію, що стане рушійною силою для її наступного оновлення.

Фото: пресслужба Президента України

КиевVласть

Автор:
Олексій Вєтров
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4