Помер український дисидент і захисник політв’язнів Степан Хмара

Помер український дисидент і захисник політв'язнів Степан Хмара

У середу, 21 лютого, помер 86-річний український дисидент і борець за незалежність, народний депутат України I, II і IV скликань Степан Хмара. Останнім часом він тяжко хворів, але до останнього подиху переживав за Україну.

Про це, як передає KВ, повідомила дружина померлого Роксолана Хмара.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все. Ми всі робили все, що могли і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя!”, – написала Роксолана Хмара.

“Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю…”, – додала дружина померлого.

Зазначимо, що останнім часом Степан Хмара тяжко хворів на рак. У вересні 2023 року його госпіталізували у віденську клініку. Його дружина та рідні збирали кошти для обстеження та лікування Хмари.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Ми всі, Патронатна служба Азову і в першу чергу – дружина Роксолана Хмара – боролися за нього до останнього. На жаль, один з останніх українських велетів духу, наших патріархів, Степан Хмара пішов”, – наголосила журналістка Тетяна Даниленко.

За її словами, у свої останні дні захисник політв’язнів дуже важко переживав ситуацію на фронті і всередині України. Він мав тверезі політичні оцінки. При цьому шалено вірив у перемогу. 

“В останні місяці Хмара майже весь час лежав у лікарні. У понеділок ввечері ще гуляв, говорив про Авдіївку, їв, курив… Наступного ранку потрапив у реанімацію у дуже важкому стані. До останнього подиху переживав за Україну”, – додала журналістка.

Довідка: Степан Хмара народився 12 жовтня 1937 року в с. Боб’ятин, Сокальський повіт, Львівське воєводство, Польська Республіка, нині Червоноградський район, Львівська область, Україна. 

Борець за незалежність України у XX столітті, правозахисник, дисидент у період перебудови, багаторічний політв’язень радянських концтаборів.

У 2006 році отримав звання Герой України. Кавалер Ордена Свободи та Ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня. Голова Всеукраїнського комітету захисту політв’язнів.

Із відновлення незалежності України Хмара ще двічі обирався народним депутатом. Продовжував вести боротьбу за невинно засуджених українців і політичних в’язнів. Активний учасник Помаранчевої революції 2004 року, підтримував Віктора Ющенка.

Раніше KВ повідомила, що Патронатна служба “Азову” взяла видатного українського діяча Степан Хмару під свою опіку. 

Читайте: Віра Зеленському буде, коли разом з Шуфричем сядуть Баканов, Гетманцев і Демченко

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Автор:
Владислава Олійник
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4