Суд визнав незаконною постанову Кабміну на підставі якої почалася вирубка Мархалівського лісу під військове кладовище. – КЕКЦ

Суд визнав незаконною постанову Кабміну на підставі якої почалася вирубка Мархалівського лісу під військове кладовище. - КЕКЦ

Колегія суддів Київського  окружного  адміністративного суду 25 вересня 2024 року розглянула та задовольнила позов Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) до Кабінету Міністрів України, в якому екологи просили суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабміну від 1 березня 2024 року № 225 “Деякі питання видалення дерев, чагарників, газонів і квітників під час виконання підготовчих та/ або будівельних робіт і експлуатації Національного військового меморіального кладовища”.

Про це, як передає КВ, йдеться у повідомленні Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ). 

Як зазначили у КЕКЦ, таким чином, суд визнав незаконною постанову Кабміну України, на підставі якої вже почалися масові рубки Мархалівського  лісу під військове кладовище.

Екологи зауважили, що ця постанова Кабміну грубо порушує не лише низку Законів України, а також міжнародну Бернську конвенцію, ратифіковану Україною. Секретаріат Бернської конвенції вже розпочав справу проти України за її порушення.

“Слід додати, що минулого року Кабмін і Київрада під керівництвом Кличка також незаконно хотіли будувати військовий цвинтар на нерозмінованій повністю Лисій горі, проте КЕКЦ через суд змусив Кличка відмовитися від цієї дурниці, яка коштувала б життя та здоров’я будівельникам”, – йдеться в дописі.

У КЕКЦ підкреслили, що за підготовку незаконних постанов Кабміну та за вибір майданчика під військовий цвинтар  повинно нести відповідальність Мінветеранів, “яке вже вчетверте б’є у штангу з вибором місця під військове кладовище”

“Ми дякуємо Комісії з екології Київської обласної ради, Секретаріату Бернської конвенції та колегії суддів Київського окружного адміністривного суду, мешканцям сіл Мархалівка та Іванковичі за підтримку”, – додали у дописі.

Також у КЕКЦ висловили сподівання, що “новий міністр екології Світлана Гринчук, жінка сучасна та європейська, підтримає нашу позицію в тому, що європейські закони та цінності – Смарагдова мережа та Бернська конвенція не повинні порушуватись Україною, якщо вона себе бачить у Євросоюзі. Місце для військового цвинтаря має бути перенесене з Мархалівського лісу, а чиновників Мінветеранів, які заварили цю кашу, суворо покарано”.

Як інформувала КВ, у КЕКЦ попереджали, що вирубка Мархалівського лісу на Київщині, де планують розмістити Національне військове меморіальне кладовище, може потягнути міжнародний скандал та великий штраф. Громадськість написала на такі дії скаргу до Секретаріату Бернської конвенції. Адже Україна приєдналася до Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) ще 30 років тому. У європейські фундації зажадали від Міндовкілля України пояснень таким діям та призначили на весну 2025 року розгляд скарги українців по суті.

Читайте: Національне військове кладовище біля Мархалівки: скандали не вщухають

Фото: відкриті джерела

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4