У 2024 році лікування пацієнтів із тяжкими захворюваннями під загрозою зриву, – БФ “Пацієнти України”

У 2024 році лікування пацієнтів із тяжкими захворюваннями під загрозою зриву, - БФ “Пацієнти України”

З 1 січня 2024 року припинила дію норма щодо закупівлі медикаментів та медвиробів для пацієнтів з важкими захворюваннями без податку на додану вартість (ПДВ). Тепер препарати купуватимуть з ПДВ у розмірі 7%. У Благодійному фонді “Пацієнти України” вважають, що це призведе до зниження кількості ліків, затримок з поставками, та збільшення вартості ліків. При цьому Міністерство фінансів України не досягне проголошеної мети по збільшенню надходжень до державного бюджету.


Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Благодійного фонду “Пацієнти України”.


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як розповіли у благодійному фонді, ДП “Медичні закупівлі України” щороку за державні кошти закуповує медикаменти та медвироби для пацієнтів з важкими захворюваннями. До кінця 2023 року ці ліки купували без податку на додану вартість, але з 1 січня 2024 року ця норма припиняє свою дію. Тепер препарати купуватимуть з ПДВ 7%.


У Міністерстві фінансів України аргументують оподаткування закупівель ліків потребою у наповненні державного бюджету. Нібито це допоможе залучити до держбюджету сотні мільонів гривень на рік. 


Проте у благодійному фонді зазначають, що йдеться про закупівлю ліків саме за державний кошт і таким чином держбюджет не наповниться.


“Ці кошти (бюджетні) просто повернуться назад (у держбюджет) у вигляді ПДВ. Це як перекласти монетку з однієї кишені до іншої — в результаті кількість монет не збільшиться”, – пояснюють у благодійному фонді.


Натомість, як зазначають у благодійному фонді, здоровʼя та життя мільйонів українських пацієнтів будуть під загрозою. Вони просто залишаться без потрібних ліків.


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У БФ “Пацієнти України” вважають, що оподаткування закупівель ліків призведе до наступних наслідків:

  • Ліків не буде вистачати — держава за ті самі кошти зможе закупити на 7% менше ліків.
  • Пацієнти не отримають ліки вчасно — будуть затримки із поставками. 

“Питання з ПДВ зараз взагалі не врегульоване, і врегулювання вимагатиме багато часу. В цей час ліки лежатимуть на складах. Хтось такі затримки просто не переживе”, – пояснюють у благодійному фонді.

  • Зросте вартість ліків – що менше ліків, то вище їх вартість. А це ще одна перешкода для доступності лікування для пацієнтів.
  • Ринок контролюватиме кілька дистрибʼюторів, знизиться конкуренція і ціни на ліки виростуть. Це станеться, бо нерезиденти не можуть сплачувати ПДВ, а отже їм складно буде брати участь у закупівлях.


“Україна як держава має робити все необхідне, щоб забезпечувати пацієнтів лікуванням. Наразі ми бачимо лише створення додаткових перешкод. Тяжкохворі пацієнти поставлені в умови виживання: кому пощастить, той отримає ліки, кому ні — помре”, – йдеться у повідомленні.


У Благодійному фонді також нагадали, що такоє є проблема з функціонуванням програм, які  дозволяють фармкомпаніям безоплатно надавати пацієнтам інноваційні ліки (зокрема, “ліки зі співчуття”). Справа у тому, що фармкомпанії, які хочуть безоплатно забезпечити українців ліками, змушені також сплачувати ПДВ. Тобто компанії самі надають ліки, та ще й мають за це сплатити.


Раніше БФ “Пацієнти України” вже звертався до Мінфіну стосовно можливих проблем через оподаткування закупівель ліків. У відповіді Мінфін послався на зобовʼязання перед Міжнародним валютним фондом “утримуватися від будь-якої податкової політики та адміністративних заходів, які можуть негативно вплинути на базу податкових надходжень”.


Проте, як зазначили у благодійному фонді, протягом всього 2023 року Міністерство фінансів не зверталося до МВФ, щоб переглянути це рішення для ліків, і загалом не зробило нічого, щоб уникнути цієї ситуації.


“Пацієнтські організації вже надіслали листа з цією проблемою до Міжнародного валютного фонду. Сподіваємось на підтримку і з боку МВФ, і особливо на активне вирішення питання з боку Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України!” – кажуть у благодійному фонді.


Нагадаємо, столична міськрада не без скандалу затвердила попередній звіт своєї тимчасової контрольної комісії (ТКК) з питань перевірки видатків бюджету під час війни. Таким чином, депутати прийняли до відома чимало фактів порушень у роботі низки структурних підрозділів КМДА та підзвітних їй комунальних закладів. Зокрема, йдеться про чисельні зловживання при проведенні ремонтних робіт в госпіталі ветеранів війни в Пущі-Водиці, на яких, за попередніми даними окремих журналістів та депутатів, міська скарбниця, внаслідок завищення цін на будівельні матеріали, може втратити до 600 млн гривень. 


Читайте: У Київраді зафіксували “корупційний безлад” під час війни

Фото: tvoemisto.tv

КиївВлада

Автор:
Бровко Ігор
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4