“Укрзалізниця” за програмою “Велике будівництво” почне масштабне оновлення рухомого складу

“Укрзалізниця” за програмою “Велике будівництво” почне масштабне оновлення рухомого складу

Протягом 7 років “Укрзалізниця” (УЗ) спише 55 тисяч старих вагонів і придбає 45 тисяч нових українського виробництва. Масштабне оновлення, яке реалізують за програмою президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”, анонсував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Про це KV дізналася з сюжету телеканалу ICTV.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

“Нині в Україні курсують 174 тисячі вантажних вагонів, це власність залізниці і приватні. Більшість – 95 тисяч – вже давно вичерпали нормативний термін служби. У середньому українським вагонам – до 40 років, хоча термін експлуатації – 20, максимум 30 років. Утримувати зношені вагони в рази дорожче, бо вони ламаються непередбачувано, а позапланові ремонти – це додаткові витрати”, – йдеться у сюжеті.

За словами директора Департаменту комерційної роботи УЗ Валерія Ткачова, наразі 84% всіх ремонтів вагонів – позапланові. Через це затримується доставка вантажів, компанії та Укрзалізниця зазнають збитків.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

На оновлення рухомого складу витратять 100 млрд гривень. Нові вагони планують купувати лише в українських виробників, що дасть бюджету додаткових 20 млрд гривень. Також це стане стимулом для розвитку машинобудівної галузі, яка переживає кризу: цьогоріч українські заводи випустили лише 1 213 вагонів, виробництво впало на 60% в порівнянні з 2020 роком.

“Вагон – це повністю український виріб. В Україні видобувають руду, роблять з неї метал, виготовляють усі компоненти. Як тільки держава купує бодай один вагон – запускається цілий ланцюг промислових підприємств… Це запустить виробництво в Україні транспортного машинобудування і це дасть роботу українським громадянам”, – пояснив заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Оновлення рухомого складу почнеться вже з наступного року.

Нагадаємо, у серпні 2021 року Міністерство інфраструктури уклало Меморандум із швейцарським виробником залізничного транспорту Stadler. За програмою президента Володимира Зеленського “Велике будівництво” закуплять електропоїзди для приміського пасажирського транспорту і локалізують виробництво транспорту Stadler в Україні.

Читайте: У Макарівській громаді проклали 3,8 км нового асфальту

Фото: gmk.center

КиевVласть

Автор:
Олексій Вєтров
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4