В Києві знайшли мощі митрополита Рафаїла Заборовського, які вважались знищеними радянською владою

В Києві знайшли мощі митрополита Рафаїла Заборовського, які вважались знищеними радянською владою

Напередодні Дня Києва у Софійському соборі Національного заповідника “Софія Київська” були проведені роботи з виконання архітектурного зондажу гробниці Рафаїла Заборовського.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Міністерства культури та інформаційної політики України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Саме у “добу Рафаїла Заборовського” в Києві були закладені, збудовані або відновлені шедеври архітектури. Це – Андріївська церква, дзвіниця Києво-Печерського монастиря, Староакадемічний корпус Києво-Могилянської академії, грецький Катерининський монастир на Подолі, дзвіниця та мури Святої Софії, Брама Заборовського та Митрополичий палац на подвір’ї Софійського собору”, – йдеться у повідомленні.

В пресслужбі розповіли, що після смерті тіло митрополита лишалося нетлінним, воно перебувало відкритим для огляду у підземній крипті Софійського собору. Але у середині XIX ст. вхід до митрополичого склепу був закритий чавунними плитами.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Раніше вважалося, що кістки Рафаїла Заборовського, що зберігалися у фондах заповідника, були знищені за радянської доби. Мовляв, вони не мали наукової цінності. Але дослідження останніх місяців спростували таку думку. 

В 1937 році археологи відкрили гробницю митрополита Рафаїла, предмети з його поховання нині зберігаються у фондах Національного заповідника “Софія Київська”. Згідно із архівними документами, було мало надії, що мощі Рафаїла зараз у Софії. Було документально засвідчено факт вилучення черепа та кісток спочилого архіпастиря з гробниці. 

Розкопки 1937 року очолював Теодосій Мовчанівський, вчений, який закінчив духовну семінарію та за деякими свідченнями планував стати священиком. Він розумів, що митрополит Рафаїл був за крок від канонізації, і повернув мощі у крипту, після чого замурував гробницю, таким чином зберіг мощі митрополита. 

Аби зберегти пам’ять про людину, яка подарувала українцям “архітектурне обличчя” Києва, нині створена комісія з канонізації Рафаїла Заборовського. 


Нагадаємо, художники-реставратори Національного заповідника “Софія Київська” завершили реставрацію та монтаж керамічного панно Галини Севрук “Місто на семи горбах”. На ньому зображені київські княгиня Ольга та князь Ярослав Мудрий із донькою Анною — королевою Франції, птах Сирин та інші герої стародавньої історії столиці.

Читайте: Синод ПЦУ вирішив відкрити свій монастир у Києво-Печерської лаврі та доручив Епіфанію звернутися по допомогу до Кабміну

Фото: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики

КиївВлада

Автор:
Олександр Кравченко
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4