Відомий київський фуд-блогер Інна Гордієнко після турів до Одеси та Копенгагену нарешті повернулася до рідного міста. І в першу чергу завітала до легендарного ресторану “За двома зайцями”, що на Андріївському узвозі. Що тут скажеш, рідна кухня найкраща.
Проня Прокопівна: Чего вы ходили ко мне? На что вы божились? Клялись… Падали передо мною на колени. Сказали, что в груди шкварчит. А то шкварчала ваша папироска.
Голохвастий: Пронечка, послушайте, это же очень и очень.
Проня Прокопівна: Не за ваши магазины я шла. Я вас любила. А вы осрамили на весь Киев. На всю улицу.
Колись Проня Прокоповна, коли говорила ці слова, звичайно мала на увазі вулицю Андріївський узвіз, на якій власне і відбувалися всі події, відображені у культовому фільмі “За двома зайцями”.
Андріївський узвіз і сьогодні є найколоритнішою вулицею в Києві. А про улюблене всіма нами кіно нагадує ресторан “За двома зайцями”, який розташувався просто біля цирюльні за адресою Андріївський узвіз, 34.
Я постійно проходжу повз цього ресторану. Та нагоди зайти і пообідати або повечеряти, якось не було.
І от нарешті доля звела мене з чудовою жінкою – Тетяною Митрофановою, власницею ресторації. Вона наполегливо запросила мене скуштувати дореволюційну київську кухню, за рецептами якої готуються страви в “За двома зайцями”.
Те, що я побачила і що спробувала, перевершило очікування – дивовижний інтер’єр, неймовірно смачна їжа, атмосфера початку минулого століття. Так і хотілося сказати словами Голохвастова: “Мой нижайший поклон тому, кто в этом дому”.
Але все по порядку.
“В груди моей Везувий так и клокотИт!” – кухня
Меню продумане не лише з точки зору самих страв, а й назв – всі вони є короткими цитатами, або висловами з відомого фільму:
-
“В груди моей Везувий так и клокотИт!” – закуски та основні страви;
-
“Шкандаль” – сьомга з крем-сиром та кавяром (290 гривень);
-
“Кругом простота” – оселедець дунайський на картоплі (90 гривень);
-
“Люблю безобразія” – щука фарширована по-містечковому (110 гривень);
-
“Натурально” – закуска із різних видів сала з аджикою (120 гривень);
-
“Ось така мода” – форшмак (90 гривень).
Остання закуска – божественна. Люблю форшмак і завжди замовляю його, якщо він є в меню закладу. У цього – своя рецептура. Рибний фарш змішується з творогом – і смакує це так витончено. Прям “горит все всередке”.
Тому рекомендую почати з форшмаку і теріну (рулету) з кролика в обліпиховій глазурі з малиновим соусом. Ця страва нова в меню, тому просто запитайте офіціанта.
До речі, заяче меню винесено окремим пунктом. І одна із страв “У меня есть знакомие очень и очень” – точно фішка закладу: м’ясо кролика томлене з овочами в горщику з бородинського хлібу (200 гривень). Кролик тане у вас в роті разом з хлібом, який просочився соусом та овочами, в якому він тушкувався.
З перших страв раджу скуштувати “Сидела, сидела да высидела” – юшка по-царськи з білої та червоної риби з кулєбяками (290 гривень). Або “Паруйтесь один с одним” – звичайний, але незвичайний червоний борщ з пампушками (90 гривень).
Якщо ж борщ та юшка – не ваш варіант, беріть “После пансиона” – суп-крем з білих грибів (150 гривень). Після того, як скуштуєте його, вам дійсно “все другим покажется”.
Не оминіть увагою страви з тіста. Я надибала дуже смачні вареники ручної ліпки власного виробництва “Такой водевиль, аж мерси”. Як на мене, найсмачніші з картоплею (140 гривень), до яких обов’язково замовте шкварки.
Основні страви діляться на рибні, м’ясні та з птиці.
З птиці раджу котлету по-київські з перепела “А меня узнает” (180 гривень).
З риби – форель з овочами під соусом пармезан “Така мода” (320 гривень). З м`яса – біф-строганов на деруні “Кто радеет, тот и имеет” (290 гривень).
“Так подавать вино? А то я уже его грела-грела”
Раджу взяти тут вина брендів “Колоніст” або “Князя Трубецького”. Це прекрасна альтернатива італійським та французьким винам. “Колоніст Бісер брют” (750 гривень запляшку) або рислінг чи напівсухе (570 гривень за пляшку) – бомбезні!
Якщо хочеться чогось більш міцного під борщ або котлету по-київськи, замовляйте містячкові настоянки. “Этого добра у нас — непереводно” і коштує воно всього на всього 30 грн за 50 грам. Я брала смородинівку та клюковку. Для чоловіків раджу хріновуху, або дубівку.
“Ой, мама моя, я так встревожена” – десерти
На десерт ви просто зобов’язані взяти торт творожно-ягідний “Ягідка моя” (80 гривень) або наполеон за особливим рецептом “Безневинний поцелуй” (80 гривень).
Ці солодкі страви такі смачні, що “аж страшно”!
“Как принять? Стоя, сидя, лежа?” – інтер’єр
Я не здивуюсь, якщо після такого обіду вам захочеться сказати “Барышня уже легли и просять”.
Я прилягла на канапі, бо перша зала (буфетна) дуже налаштовує на це. Крісла та диванчики обтягнуті гобеленом, в’язані скатертини на столиках, мельхіорові столові прибори, бар з дерева та приглушене світло – все це сприяє відпочинку та створює домашній настрій.
Є ще камінна зала та купецька. Перша – для затишних посиденьок вузьким колом. Друга – простора, з зображенням на стінах відомих персонажів фільму та цитатами його героїв.
“Проня Прокоповна, я не оставлю свою душу лишь бы где! Разве там, где ваша душа!”
Заклад – дуже колоритний, атмосферний, насичений прекрасною енергетикою. Все це – завдяки хазяйці ресторану Тетяні Митрофановій, яка вже майже 20 років поспіль приймає в цій оселі закордонних та українських туристів! Її душа повністю належить закладу, це відчувається в усьому, що оточує вас.
До речі, на перилах закладу знаходиться один з янголятків-амурів, яких на Андріївському узвозі декілька, але не всі звертають на них увагу. Мені здається це не просто так – місце відзначено любов’ю.
До речі, в теплу погоду ви можете сісти за столики на літній терасі ресторану, яка знаходиться навпроти, в скверу ім. Івана Кавалеридзе – видатного українського скульптора та кінематографіста.
Тут можна насолоджуватися екстер’єром будинку, в якому знаходиться ресторан, Андріївською церквою і навіть алеєю художників. На терасі діє окреме сезонне Чорноморське меню, але звичайно ви можете замовити і основне – “заяче”.
Сподіваюсь, я переконала вас що найближчим часом варто відвідати “За двома зайцями” тим більш, що 9 вересня Андріївський узвіз святкуватиме свій День народження і ресторація люб’язно прийматиме гостей цього дійства.
До речі, віднедавна в закладі започаткували “Київські сніданки”. Їх чотири – на вибір, подаються з 11:00 до 13:00 (148 гривень). До сніданку входить 2-3 страви, а також фреш/ігристе/кава або чай. Є омлет, домашній йогурт, яйце бенедикт або кокот, оладки, творожно-ягідний десерт і легендарні і єдині в усьому світі сирники по-київськи з морозивом.
Впевнена, що переважна більшість гостей після відвідин ресторану відчуває те, що переживав герой невмирущої комедії пан Голохвастий: “У меня унутри завёлся к вам такой стремительный карамболь!”.
У мене карамболь завівся, і я неодмінно прийду ще на сніданок і на вечерю. І вас всіх звичайно запрошую.
А щоб бути в курсі моїх інших обідів та вечерь, не забувайте стежити за моєю сторінкою в ФБ.
Читайте та смакуйте: “Чорноморка”: рибна Одеса на Подолі (фото, відео)
Фото автора