Якщо українця або іноземця запитати про найвідомішу українську страву, то частіше за все почуємо “борщ”. Багато країн мають страви, які внесені до культурної спадщини людства ЮНЕСКО, як то вірменський лаваш, грецький салат, неаполітанська піца або грузинське вино.
Україна має 7 найменувань пам’яток: від Софіївського собору до дерев’яних церков на Заході країни. Ще 16 найменувань значаться кандидатами на включення, частина з яких знаходиться в Криму. Усі ці об’єкти потрапили до списку за культурними або природними критеріями. Чим більше країна має пам’яток, занесених до списку ЮНЕСКО, тим більший у неї потенціал для розвитку туризму. Існує й гастрономічний туризм, який набирає поширення в світі. Наша країна стоїть осторонь цього тренду, але колись потрібно починати. Тому Уряду потрібно ухвалювати рішення про подання до ЮНЕСКО цієї страви як культурного надбання людства. В Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури розгляд питання займає 1,5 роки. Сподіваюсь, що Міністерству культури буде достатньо року, щоб підготувати обґрунтування та подати це до 1 лютого 2019 року, коли закінчується термін прийняття заявок на рік. Кожного року держава може подавати до двох об’єктів на номінацію.
Найбільше об’єктів культурної спадщини, за визнанням ЮНЕСКО, в Італії – 53. Але й сусідня Польща встигла включити 15 своїх пам’яток. Україна ж сьогодні має 7.
Борщ відповідає критеріям ЮНЕСКО, оскільки сприяє національному розвитку та говорить про культурну ідентичність суспільства. А чим в Україні можна виміряти рівень життя? Знову ж борщем! Точну відповідь на запитання допоможе дати “індекс борщу”.
Про високе ми розповіли, беремося тепер за приготування самої страви. До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.
Беремо 5-літрову каструлю, куди кладемо: свинини – 600гр, картоплі та буряку – по 500гр кожного, капусти – 300гр, моркви та цибулі – по 200гр кожної, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3л, лаврового листа, солі й перцю – за смаком, сметани – 250гр.
Починаємо “готувати”… За середньостатистичними цінами, свинина з кісткою коштує 98грн. за кілограм, або 59грн. за 600гр, буряк – 5,6грн. за кілограм, або 2,8грн. за 500гр, картопля – 5,8грн. за кілограм, або 2,9грн. за 500гр, капуста – 4,1грн. за кілограм, або 1,2грн. за 300гр, морква – 6,4грн. за кілограм, або 1,3грн. за 200гр, цибуля – 5,2грн. за кілограм, або 1грн. за 200гр, сметана – 48грн. за кілограм, або 12грн. за 250гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 1 грудня в 80,2грн.
Порівняно з 2016 роком морква зросла в ціні на 64%, буряк – на 50%, свинина – на 42%, сметана – на 30%, цибуля – на 19%, картопля – на 18%, капуста – на 14%. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 23 грн., або мовою біржових маклерів – “пробив планку” у 40%. Але борщ, приготовлений на початку вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за три місяці він став дешевшим на 4грн. за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.
Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж