113 квартир у шести будинках: у Києві затверджено фонд житла для ВПО

113 квартир у шести будинках: у Києві затверджено фонд житла для ВПО

Столична міськрада затвердила Перелік житлових приміщень фонду житла, призначеного для тимчасового проживання в Києві внутрішньо переміщених осіб (ВПО). До нього увійшли 113 квартир у шести будинках на території трьох районів міста. При цьому, депутатський корпус Київради розкритикував роботу КМДА в даному напрямку. Зокрема, народні обранці вказували на те, що міська влада передбачила замало квартир для розселення сімей багатодітних ВПО і що дане рішення неможливо буде виконати через окремі пункти щодо розподілу обов’язків чиновників. Але на кінцевий результат дані претензії ніяк не вплинули.

Як стало відомо KВ, 18 травня 2023 року столична міськрада підтримала проєкт рішенняПро затвердження Переліку житлових приміщень фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у Києві” (№08/231-185/ПР від 8 лютого 2023 року). 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб’єктом подання цього документу виступив Департамент будівництва та житлового забезпечення Київської міськдержадміністрації (КМДА). У сесійній залі за погодження даного проєкту рішення проголосували 78 депутатів.

До вказаного переліку ввійшли 113 квартир (61  однокімнатна, 49 двокімнатних та 3 трьохкімнатних) у шести будинках: на вул. Гродненській, 14 (Дніпровський район), просп. Миколи Бажана, 17-А та 17-Б (Дарницький район), вул. Академіка Заболотного, 148-Б та пров. Моторний, 11 і 11-Б (останні три – Голосіївський район). 

Згідно з прийнятим рішенням, районні в Києві державні адміністрації (РДА) повинні будуть здійснювати облік ВПО, що потребують житла, визначати осіб, які можуть отримати ці квартири у користування, видавати ордери на вселення в ці житлові приміщення тощо. У свою чергу, розподілом квартир, за поданням столичних РДА, буде займатися Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА. Договори користування цими житловими приміщеннями внутрішньо переміщені особи будуть укладати з КП “Житло-Сервіс”, яке столична влада цим же рішенням затвердила балансоутримувачем даних квартир. 

Під час обговорення цього проєкту рішення в сесійній залі декілька депутатів висловили свої зауваження до нього. Наприклад, Лілія Пашинна з фракції “Слуга народу” вказала на те, що міська влада пропонує ВПО занадто маленькі квартири, які не будуть задовольняти потреби цих осіб.

“Такий класний проєкт взяли та “іспоганили”. Лише три квартири – це маленькі “трьошки” по 74 кв.м, а все решта – однокімнатні квартири. Ми ж з вами розуміємо, що найбільше житла потребують багатодітні сім’ї ВПО. Як ми будемо їх розселяти в ці маленькі смарт-квартири? Хто в них зможе жити?”, – задалася питанням Лілія Пашинна.

Також депутатка разом зі своїм колегою, головою фракції “Слуга народу” в Київраді Андрієм Вітренком, звернули увагу на те, що з вищезгаданий департамент не має права займатися розподілом квартир, адже це – повноваження РДА, які прописані в їхніх положеннях. Через це, на думку депутатів, даний проєкт рішення не можна буде реалізувати. У зв’язку з цим народні обранці запропонували внести відповідну правку до документу і “переписати” такі обовязки саме на РДА. Втім, їхня пропозиція не набрала необхідної кількості голосів.

У свою чергу директор Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Борис Работнік (на фото) повідомив, що, відповідно до вимог Кабінету Міністрів України стосовно питань розміщення ВПО, на одну особу повинно припадати не менше 6 кв.м. житлової площі, а тому, мовляв, з точки зору законодавства міська влада все робить правильно. При цьому, чиновник уточнив, що у випадку, якщо РДА будуть інформувати КМДА про необхідність передбачити більшу кількість трьохкімнатних квартир, то, відповідно, столична влада буде закуповувати більше таких приміщень.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла KВ, доручення щодо формування фонду житла для ВПО столична міськрада надала вищезгаданому департаменту своїм рішенням №5453/5494 від 13 вересня 2022 року. У ньому зазначалося, що створення таких фондів регламентується постановою Кабінету Міністрів України №495 від 29 квітня 2022 року “Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО”. Відповідно до цього документу, місцева влада (КМДА. – КВ) може здійснювати викуп та/або будівництво житла для проживання ВПО за рахунок у коштів бюджетів різних рівнів. 

Читайте: Київрада доручила КМДА сформувати фонд житла для ВПО


Нагадаємо також, на початку 2023 року у Києві набула чинності Програма комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого жилого фонду міста, на реалізацію якої столична влада запланувала виділити з міського бюджету 494,8 млн гривень. Ці кошти планується освоїти виключно на інвентаризації “хрущівок”, “сталінок” та інших старих житлових будинків. Керівництво Києва обіцяє, що відновлювати дані будівлі потім будуть інвестори. 

Втім, наразі є суттєві передостороги, що саме освоєння коштів на обстеженні будинків є самоціллю Програми. Адже Київрада і КМДА досі навіть не визначили, за якою процедурою та на яких умовах будуть обиратися інвестори (Порядок проведення відповідних конкурсів навіть не прописано), яким вимогам повинні відповідати “відреконструйовані” будинки, куди столична влада буде відселяти мешканців старих багатоповерхівок тощо.

Читайте: У Києві будуть заробляти на обстеженні застарілого жилого фонду


Борис Работнік очолює Департамент будівництва і житлового забезпечення КМДА з 2 липня 2021 року. Діяльність цього департаменту з 2018 року контролює заступник голови КМДА Вячеслав Непоп (також є депутатом діючого IX скликання Київради від партії “УДАР”).

Фото: KВ

КиївВлада

Автор:
Іван Кулик
Рекомендуємо до перегляду
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
Banner
QlU7mDx4