Агентство ООН константувало напругу та насильство між ворогуючими православними віруючими в Україні

Агентство ООН константувало напругу та насильство між ворогуючими православними віруючими в Україні

Помічниця Генсека з прав людини Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) на засіданні Радбезу ООН заявила, що українська влада має переглянути текст ухваленого в першому читанні законопроєкту про релігійні організації №8371. Також Ілзе Брандс Кехрис констатувала зростання насильства щодо віруючих.

Про це, як стало відомо KВ, йдеться у повідомленні організації.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Ілзе Брандс Кехрис звернула увагу на схвалення Верховною Радою в першому читанні проекту змін до закону про релігійні організації, які в разі ухвалення встановлюють порядок ліквідації “релігійних організацій, пов’язаних з центрами впливу, керівництво яких знаходиться в країні, яка здійснює збройну агресію проти України”.

За словами помічниці Генсека, законодавці мають чітко визначити конкретну легітимну мету запропонованих обмежень, переконатися в їх необхідності та пропорційності та відповідно переглянути текст.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також Ілзе Брандс Кехрис констатувала зростання насильства щодо віруючих. 

“Занепокоєння щодо реалізації свободи віросповідання в Україні, в тому числі на окупованій території, зросло з лютого 2022 року”, – сказала Ілзе Брандс Кехрі, відзначаючи зростання напруженості між Українською Православною Церквою та Православною Церквою України.

За її словами, з лютого 2022 року УВКПЛ задокументувало 10 випадків фізичного насильства та шість випадків загрози насильства внаслідок суперечок між парафіянами різних православних громад.

“На жаль, реакція українських правоохоронних органів у цих випадках була неадекватною, недостатньо розслідувала інциденти та не вживала заходів для захисту вірян Української Православної Церкви”, – зазначила Ілзе Брандс Кехрис.

Крім того, з лютого 2022 року з понад 6600 кримінальних справ, порушених проти осіб за колабораціонізм та інші злочини, пов’язані з конфліктом в Україні, 68 стосуються священнослужителів Української Православної Церкви. УВКПЛ здійснює моніторинг  44 з них.

Зазначається, що щонайменше у 26 таких справах УВКПЛ виявило занепокоєння щодо справедливості кримінального провадження.

Читайте: В Україні не заборонено жодної церкви, – делегати ВРЦіРО

Нагадаємо, 19 жовтня цього року ВР прийняла у першому читанні ініційований Кабінетом міністрів України проект закону про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Читайте: Урядовий законопроект про заборону релігійних організацій, пов’язаних із рф, прийнято у першому читанні

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4