БЕБ викрило відомого блогера в ухиленні від сплати податків на понад 213 млн гривень

БЕБ викрило відомого блогера в ухиленні від сплати податків на понад 213 млн гривень

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомили про підозру відомому блогеру-арбітражнику Олександру Слобоженку в ухиленні від сплати податків на суму понад 213 мільйонів гривень. За даними слідства, компанія, організована блогером, приховувала доходи від арбітражу інтернет-трафіку, переводячи їх у криптовалюту. Отримані злочинним шляхом кошти використовувалися для купівлі нерухомості та елітних автомобілів, які були арештовані в ході розслідування.

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби БЕБ України.

За інформацією ЗМІ, про підозру в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах повідомили відомому блогеру-арбітражнику Олександру Слобоженку. 

Слідством встановлено, що підозрюваний залучив до своєї діяльності декількох осіб серед знайомих та тих, які мають спеціальні знання в галузі інформаційних технологій, для отримання незаконних прибутків від роботи в мережі Інтернет.

“У 2020 році він заснував та організував діяльність комерційної структури, створив вебресурс та згодом зареєстрував торгову марку. Компанія здійснювала арбітраж Інтернет-трафіку (аффілейт маркетинг) – рекламування в Інтернеті, соціальних мережах товарів, послуг третіх осіб переважно з індустрії «gambling» (ринок онлайн казино, азартних ігор), «dating» (ринок онлайн сервісів для віртуальних знайомств), «betting» (ринок онлайн ставок, букмекерських організацій), «nutra» (онлайн ринок товарів для краси та здоров’я) тощо”, – йдеться у повідомленні.

У БЕБ розповіли, що з метою приховати доходи та ухилитись від сплати податків і зборів, компанію не реєстрували як юридичну особу та не ставили на облік як платника податків в органах ДПС України, а трудові договори з працівниками не укладалися. 

Окрім того, керівник компанії запровадив механізм отримання власних доходів, у тому числі від надання послуг, шляхом переведення коштів у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та довірених осіб, з подальшим їх обміном в готівку, яку отримували в пунктах обміну валют.

“Довірені особи підозрюваного реєстрували криптовалютні гаманці, використовуючи свої особисті дані та документи, на які надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку. Віртуальні активи переводили на електронні гаманці керівника компанії, а також обмінювали в долари США. Таким чином керівник компанії, за пособництва довірених осіб отримав доходи, що за офіційним курсом НБУ на той час були еквівалентні понад 1 млрд грн. Вони не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020-2023 роки, податки з них не сплачувалися”, – зазначили у пресслужбі.

Такі дії призвели до фактичного ненадходження до бюджету держави понад 213 млн гривень податків.

Надалі підозрюваний легалізував кошти одержані злочинним шляхом. Зокрема придбав низку об’єктів нерухомості та елітні транспортні засоби.

У кримінальному провадженні було проведено низку обшуків та експертиз. Наразі детективи БЕБ арештували 8 транспортних засобів – серед яких елітні супер/спорт кари, квартири та нерухомість в столиці.

Читайте: БЕБ затримала бухгалтера постачальника Міноборони з 4,7 млн євро “чорної” готівки у багажнику автомобіля (фото)

Фото: БЕБ 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4