Бессарабський ринок: КМВА доручило зупинити ремонт всередині пам’ятки

Бессарабський ринок: КМВА доручило зупинити ремонт всередині пам'ятки

Начальник Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко доручив тимчасово призупинити усі види ремонтно-демонтажних робіт на Бессарабському ринку, поки достеменно не буде встановлено – хто, які саме роботи, за чиїм погодженням і під чиїм контролем здійснює на цьому історичному об’єкті. В Київській міській державній адміністрації (КМДА) твердять, що роботи з упорядкування внутрішнього простору не впливають на історичні елементи ринку, оскільки проводились виключно з елементами пострадянської архітектури. Пам’яткоохоронці ж кажуть, що дозволу на будь-які роботи на пам’ятці національного значення чиновники досі не громадськості не пред’явили.

Про все це КВ дізналася з повідомлень КМВА, КМДА та допису пам’яткоохоронця Дмитра Перова.

Начальник КМВА Сергій Попко заявив: “Для гарантованого збереження історичної пам’ятки архітектури Києва та для прозорості усіх робіт на Бессарабському ринку я, як начальник Київської міської військової адміністрації видав доручення:

  • тимчасово призупинити усі види ремонтно-демонтажних робіт на Бессарабському ринку до достеменного встановлення хто, які саме роботи, за чиїм погодженням і під чиїм контролем здійснює на Бессарабському ринку;
  • надати безперешкодний доступ громадськості до місця проведення робіт для уникнення маніпуляцій та прозорості висвітлення у ЗМІ”.

Перед цим аступник голови КМДА Валентин Мондриївський на Офіційному порталі Києва спробував запевнити, мовляв, роботи з упорядкування внутрішнього простору не впливають на історичні елементи Бессарабського ринку, оскільки проводились виключно з елементами пострадянської архітектури: “Те, що ринок позбувся недолугих надбудов п’ятнадцятирічної давнини, це приведення будівлі до ладу. Після відповідних робіт недоторканою лишилась навіть плитка радянських часів, прибрали тільки жахливий «новобуд». Тобто жодних втручань в історичну частину немає”.

За словами Мондріївського, у приміщенні критого ринку на Бессарабській площі, 2 тривають роботи з організації частини внутрішнього простору та відновлення торгових рядів (“в частині приміщення зараз прибирають напольні надбудови пострадянського періоду”). Чиновник закликав активістів та блогерів “не маніпулювати “реконструкцією”,  адже ще у 2013 році було затверджене розпорядження КМДА, яке передбачає розробку проєкту реставрації будівлі ринку, без зміни його функціоналу”. 

У Департаменті охорони культурної спадщини, у свою чергу, рекомендували КП “Бессарабський ринок” оновити паспорт обʼєкта культурної спадщини, “щоб чітко визначити предмет охорони задля запобігання подібних історій у майбутньому”.

Громадський активіст, пам’яткоохоронець Дмитро Перов наразі запостив на Фейсбуці, що хоч “У КМДА ситуацію довкола Бессарабського ринку назвали “маніпуляцією”, але дозволу на проведення робіт на памʼятці так і не надали”.

Перов нагадав, що згідно Постанови Ради Міністрів УРСР від 06.09.1979 Nº 442 ринок є пам’яткою національного значення. І що оскільки будинок 1912 року спорудження є памʼятка архітектури, то відносно неї дозволена виключно реставрація.

Читайте: Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знесення історичної будівлі у центрі Києва

Фото: FB | Дмитро Перов

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

 

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4