Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

Європейська комісія вважає, що Україна повинна утриматися від ухвалення скандального закону про містобудування в його нинішньому вигляді, оскільки він створює чималі корупційні ризики та ризики безправ’я органів місцевого самоврядування. Власне, законопроект був прийнятий в цілому Верховною Радою (ВР) у грудні торік, але з тих пір не завізований Президентом України – попри лобізм авторки документу Олени Шуляк (голова партії “Слуга народу”, на колажі ліворуч). Раніше Європарламент закликав Володимира Зеленського не підписувати цей законопроект. Як виглядає, відтепер початок переговорів про європейське майбутнє України напряму залежить від долі законопроекту №5655.

Про це KВ дізналася зі звіту Єврокомісії, що містить рекомендації Україні стосовно імовірного початку переговорів про вступ до ЄС.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Україна повинна утриматися від ухвалення закону про містобудування в його нинішньому вигляді, оскільки він створює ризики цілісності, зумовлені делегуванням надмірних повноважень щодо контролю за містобудівною діяльністю від державних до приватних структур, і веде до безправ’я місцевих органів влади у цій сфері”, – сказано в документі (с.14).

Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

У тексті документу прямо не вказано реєстраційний номер 5655, але вочевидь йдеться про скандальний законопроект №5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”, який активно просуває голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“З цією новиною можна ставити крапку в історії під номером 5655. Жирну крапку. (…) Перекладаючи з дипломатичної на звичайну: “Будете приймати такі закони, ми вас в Євросоюз не візьмемо”. А тепер дуже важливо, щоб люди, причетні до афери під номером 5655, яка шкодить інтересам України, понесли політичну відповідальність і пішли з посад”, – прокоментувала позицію ЄК заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій.

Нагадаємо, законопроект №5655 було прийнято 13 грудня 2022 року в другому читанні виключно завдяки голосам нардепів від проросійської і забороненої “ОПЗЖ”. За добу петиція до Президента Володимира Зеленського з вимогою ветувати законопроєкт №5655 зібрала понад 40 тис. голосів. Проте законопроект досі не ветовано та не підписано. 

Олена Шуляк та її напарники з просування №5655 не вгамовуються й нав’язують суспільству думку, буцімто Президент підпише їхній містогвалтівний законопроект. 

Ключовими напарниками Шуляк є: президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе, віцепрезидент КБУ та секретар містобудівного комітету ВР Дмитро Ісаєнко (обраний від “ОПЗЖ”, на колажі по центру), а також колишня співробітниця Ісаєнка – заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська (на колажі праворуч).

Як інформувала KВ, у червні 2023 року Європарламент ухвалив Резолюцію, що містить заклик до президента України Володимира Зеленського не підписувати скандальний забудовницький законопроект №5655. Законопроект був прийнятий у грудні минулого року та викликав резонанс у суспільстві. Наразі законопроект досі не підписаний президентом. 

Читайте: Європарламент закликає Володимира Зеленського не підписувати містогвалтівний законопроект №5655

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4