Кабмін підтримав указ про створення Сил безпілотних систем

Сьогодні, 7 травня, Кабінет Міністрів підтримав проєкт указу президента України про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем. Нагадаємо, президент доручив Кабінету міністрів із залученням Генштабу створити Сили безпілотних систем у структурі ЗСУ ще на початку лютого. 

Про це, як стало відомо КВ, повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

“Це стратегічний крок для нашої країни в умовах зростаючої загрози з боку росії. Сили безпілотних систем – це сучасне і необхідне рішення для ефективного використання нашого бойового потенціалу та технологічної переваги над ворогом на всіх рівнях – стратегічному, оперативному і тактичному – за допомогою безпілотних систем у повітрі, на суходолі та на морі. Для реалізації цієї ініціативи, Міністерство оборони підготує та внесе на засідання Уряду відповідний проєкт Закону України”, – написав міністр.

Умєров впевнений, що створення Сил безпілотних систем сприятиме посиленню нашої обороноздатності.

Читайте: Президент доручив Уряду з залученням Генштабу створити в ЗСУ окремий новий род сил – безпілотних систем

Як інформувала КВ, 5 лютого класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) поповнилася новою професією – “оператор БпЛА”. Зазначається, що мета профдіяльності – організація відеоспостереження, пошуку, ідентифікації та визначення координат об’єктів, аеровідеозйомка тощо.

19 грудня 2023 року в державному інформаційному агентстві “Укрінформ” за ініціативою КВ відбувся круглий стіл на тему “Актуальні проблеми навчання операторів БПЛА”. Йшлося про те, що крім збільшення виробництва різноманітних безпілотників для ЗСУ вкрай потрібне збільшення кількості навчених операторів БПЛА, які матимуть відповідні державні сертифікати й зможуть ефективно нищити російських окупантів і проводити аеророзвідку. Щоб досягти цього, потрібно, щоб Міністерство оборони України внесло зміни до деяких своїх нормативних актів, а також за участі виробників БПЛА, навчальних центрів і Міністерства освіти та науки України розробило та затвердило відповідні державні навчальні програми, а також сертифікування навчених операторів БПЛА. Крім того, в вирішення цього завдання велику роль можуть і мають відіграти органи місцевого самоврядування та військові адміністрації.

Згодом про це ж наголосила Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України (NAUDI), яка звернулась із відкритим листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра оборони Рустема Умєрова, закликаючи високопосадовців прийняти на уряді такі нормативні акти, щоб держава не лише закуповувала безпілотні системи у приватних виробників, а й фінансувала навчання операторів дронів.

Читайте: Оператори для мільйона дронів ЗСУ

Фото: Рустема Умєрова

КиївВлада

Геннадій Олійников

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4