Кличко обурився через звинувачення в руйнуванні садиби Зеленських

Кличко обурився через звинувачення в руйнуванні садиби Зеленських

Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає знесення садиби Зеленських цинічною провокацією.

Про це, як передає КВ, йдеться в дописі на  Facebook – сторінці Віталія Кличка.

“Несанкціоноване знесення садиби Зеленських вважаю цинічною провокацією. Особливо за кілька днів після того, як до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА надійшов пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Зроблено це було на підтримку петиції щодо збереження старовинної будівлі”, – написав мер столиці.

Кличко звернув увагу на акцію під будівлею мерії та зауважив, мовляв “ чому обурені демонстранти не йдуть і не ставлять питань парламенту, який вже понад 5 років так і не ухвалив поданий містом законопроект, щоб столиця мала важелі впливу на недобросовісних власників старовинних будівель?”.

Міський голова згадав будинок Сікорського, який перебуває на балансі Міноборони, а місто багато років вимагає від уряду повернути його у власність громади. 

“Кабмін заблокував передачу громаді Гостинного двора, який місто разом з активістами повернуло з приватної власності в державну. А памʼятка теж стоїть без реконструкції і руйнується”, – додав він.

“За останні роки місто направило до Мінкульту десятки звернень про те, щоб занести понад півтори тисячі пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Держреєстру нерухомих пам’яток України. А внесло міністерство тільки близько сотні. Окрема теж тема – реагування правоохоронних органів на випадки руйнувань забудовниками старовинних будівель”, – додав Кличко.

Нагадаємо, 19 липня в Києві знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Руйнування садиби збурило містян, вони викликали поліцію. Поліцейські вилучили будівельну техніку та розпочали кримінальне провадження. У КМДА заявили, що знесення історичної будівлі відбулося несанкціоновано.

Читайте: Знесення садиби Зеленських: прокуратура розпочала ще два кримінальних провадження

Не обійшла увагою подію і нардепка Мар’яна Безугла, звинувативши Віталія Кличка у бездіяльності. Безугла зауважила, що мер міста мав можливість відреагувати негайно та зупинити руйнацію, адже в сучасному світі інформація поширюється миттєво.

Читайте: Безугла звинуватила Кличка у бездіяльності

Читайте також: Про знесення садиби Малініна

Фото: Getty Images T. Lohnes

КиївВлада

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4