Комітет ВР підтримав перейменування Броварів та ще 4 міст та 104 сіл та селищ

Комітет ВР підтримав перейменування Броварів та ще 4 міст та 104 сіл та селищ

Сьогодні, 20 березня, Комітет ВР із питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку й містобудування підтримав перейменування низки населених пунктів України. Остаточне рішення про перейменування міст мають затвердити народні депутати на сесії Верховної Ради.

Про це, як стало відомо KВповідомив нардеп Роман Лозинський.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За його словами, комітет підтримав перейменування пʼяти міст і 104 сіл і селищ. Зокрема пропонується перейменувати:

  • Бровари (Київщина) у Броварі — були дискусії у відмінюванні походження міста. Так як місто названо на честь броварів, які варили пиво. Відповідно у множині має бути Броварі, а не Бровари. Міська рада висловила припущення, що назва правильна, бо на картах XVII століття є “Browary”. Але це може бути польська назва з наголосом на літеру “а” з відповідною манерою відмінювання іменників у множині.
  • Павлоград (Дніпропетровщина) в Матвіїв — назва міста має імперське минуле. У 1784 році іменним указом Катерини II слобода Луганська отримала статус міста, та була перейменована у повітове місто Павлоград, назване на честь спадкоємця престолу Павла Петровича. Заснував же майбутнє місто на початку 1770 року запорожець, військовий старшина Матвій Хижняк.
  • Южне (Одещина) в Порт-Аненталь — назва є русизмом, який створили дегенерати президії ВР УРСР. Нова назва є назва германської колонії, розташованої на території нинішнього селища Нові Біляри, яке з 2020 року входить до складу Южненської територіальної громади. Нові Біляри ж є дегерманізованою у 1914 році назвою селища.
  • Червоноград (Львівщина) в Шептицький — названо на честь предстоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Галицького, архієпископа Львівського Андрія Шептицького, який боровся за Українську Державу у ХХ столітті. Червоноградом місто стало у 1951 році, а з 1692 по 1951 носило назву Кристинопіль. Чому взяли не історичну назву — питання.
  • Синельникове (Дніпропетровщина) в Ріднопілля — назване на честь генерала-майора Катеринославського намісника Івана Максимовича Синельникова. Тобто, імперська назва. Цікаво, що більшовики прийняли її. З історичних назв є Айгенфельд — германського поселення, але вирішили взяти саме Ріднопілля.
Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Остаточне рішення про перейменування міст мають затвердити народні депутати на сесії Верховної Ради.

Читайте: У Бучанській громаді перейменували декілька вулиць та скверів

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Banner
QlU7mDx4