Комітет ВР рекомендує парламенту скасувати перехід на зимовий час

Комітет ВР рекомендує парламенту скасувати перехід на зимовий час

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує парламенту ухвалити в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки.

Про це, як передає КВ, повідомило інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”.

“12 липня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань економічного розвитку, на якому було розглянуто проєкт закону про обчислення часу в Україні, реєстр. №4201. Метою проєкту є визначення правових засад встановлення одиниць часу, обчислення часу в Україні та забезпечення потреб громадян, суспільства і держави в достовірній інформації про точний час і календарну дату”, – повідомляє пресслужба комітету.

Законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки, на думку більшості науковців і лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад має низку негативних наслідків, спричиняє значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації до літнього й зимового часу.

Крім того, у комітеті заявляють, що зазначений законопроєкт покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України шляхом встановлення й закріплення на всій без винятку території України єдиного київського часу.

“Прийняття закону забезпечить визначення на законодавчому рівні порядку обчислення часу в Україні, сприятиме покращенню стану здоров’я громадян, підвищенню працездатності населення, сприятиме протидії агресії з боку РФ та сприятиме євроінтеграційним устремлінням України”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у березні 2018 року Постійна комісія Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту погодила проект рішення про звернення до Кабміну щодо перегляду доцільності запровадження та скасування переходу на літній час.

У лютому 2021 року перший віце-спікер Верховної ради (ВР) Руслан Стефанчук ініціював законопроект, щоб скасувати щорічний перехід на “літній” та “зимовий” час. На думку Стефанчука, сезонний переведення годинника негативно впливає на біоритми та здоров’я людини, а економічного ефекту не приносить.

Читайте: Руслан Стефанчук запропонував Раді скасувати щорічний перехід на “зимовий” та “літній” час

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачав Кагарлик
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачав Кагарлик
09:00 Протягом липня 2024 року у Кагарлику через публічні замовлення було укладено договорів на 10,5 млн гривень. Майже на половину цих грошей міський відділ…
Справи на мільярд: столичні правоохоронці всерйоз взялися за підрядника реконструкції Шулявського шляхопроводу
Справи на мільярд: столичні правоохоронці всерйоз взялися за підрядника реконструкції Шулявського шляхопроводу
09:00 Нацполіція розслідує чергову справу щодо можливих розкрадань бюджетних коштів при реконструкції Шулявського шляхопроводу. Правоохоронці попередньо встановили, що підрядник – ТОВ “Північно-український будівельний альянс”…
Реставрація замість забудови: столичні суди відновили охоронний статус броварні Шульца
Реставрація замість забудови: столичні суди відновили охоронний статус броварні Шульца
09:00 Суди фактично поставили крапку у справі щодо збереження будівель броварні Шульца XIX століття (просп. Голосіївський, 8) – нещодавно служителі Феміди відновили памяткоохоронний статус…
Banner
QlU7mDx4