Київрада ввела мораторій на передачу ділянок особам, які контролюються з рф або знаходяться під санкціями

(без назви)

Столична міськрада фактично наклала мораторій на передачу комунальних ділянок в оренду і власність особам, які пов’язані з російською федерацією та особами, на яких накладено санкції РНБО. Встановлювати такі факти депутатський корпус доручив Департаменту земельних ресурсів КМДА. Відтепер усі заявники, що мають плани отримати столичну землю, мають надавати чиновникам листи, якими вони будуть підтверджувати, що не мають відношення до таких громадян або компаній. Після цього, згідно із затвердженою процедурою, підготовлені посадовцями мерії проєкти рішень повинні будуть відхилятися профільною комісією міськради, а остання, у свою чергу, надаватиме офіційну відмову цим заявникам.

Як стало відомо КВ, 29 серпня 2024 року Київрада затвердила проєкт рішення №08/231-722/ПР від 25 травня 2024 року “Про окремі питання передачі у власність та/або користування земельних ділянок комунальної власності у Києві фізичним особам та юридичним особам, які перебувають під прямим або опосередкованим контролем фізичних чи юридичних осіб російської федерації”.

Суб’єктами його подання виступила група депутатів, які були обрані до міськради від партії мера Києва Віталія Кличка “УДАР” – Дмитро Білоцерковець, Михайло Терентьєв, Валентин Мондриївський (також є заступником голови Київської міськдержадміністрації (КМДА)) і Володимир Бондаренко (є секретарем Київради). При цьому, проєкт рішення було погоджено з урахуванням правок депутатки Вікторії Пташник (фракція “Європейська солідарність”). У сесійній залі за ухвалення вказаного документу проголосували 64 народних обранці.

Згідно з прийнятим рішенням, столична міськрада визначила, що фізичні або юридичні особи, які збираються отримати у власність чи користування ділянки комунальної вланості, повинні надавати до Департаменту земельних ресурсів КМДА листи, якими вони підтверджують відсутність свого перебування “під прямим або опосередкованим контролем фізичних чи юридичних осіб російської федерації”, а також осіб, які перебувають у санкційних списках, які за поданням Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України затверджує президент нашої держави. Така норма має діяти “до відновлення територіальної цілісності та суверенітету України”.

У свою чергу Департамент земельних ресурсів при підготовці проєктів рішень щодо землевідводів повинен “перевіряти інформацію щодо належності заявників до резидентства рф, перебування їх під контролем осіб з країни-агресора”, а також щодо відношення до підсанкційних осіб. Задля цього чиновники можуть застосовувати “усі доступні засоби” – державні реєстри, звернення до компетентних органів тощо. Надалі, у випадку підтвердження відношення до цих категорій, комісія Київради, яка регулює земельні відношення, має відхиляти такі проєкти рішень, а Київрада – надавати відмови щодо цих землевідволів.

Зазначимо, що також у проєкті рішення є норма стосовно того, що Київрада також повинна вживати невідкладні заходи щодо припинення права власності або користування ділянками для таких осіб “в порядку, установленому законодавством України”, але там не уточнюється, що саме в даному випадку мається на увазі – зважаючи на те, що документом передбачені обмеження для тих, хто лише збирається “взяти” ділянку, а не для тих, хто вже її має.

“Метою реалізації зазначеного проєкту рішення є захист суверенітету і територіальної цілісності України, національних інтересів, національної безпеки, забезпечення її економічної самостійності, прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку російська федерація розв’язала і веде проти України та українського народу”, – зазначено в пояснювальній записці до затвердженого документу.

Під час обговорення цього проєкту рішення в сесійній залі вищезгаданий Дмитро Білоцерковець також зазначив, що, цитуємо, “тим, хто спонсорує вироблення та закупівлю зброї, з якої вбивають українців, у Київраді робити нічого”. У свою чергу Вікторія Пташник, за ініціативи якої було накладено обмеження на можливість отримання земельних ділянок підсанкційними особами, зазначила, що таке рішення, мовляв, потрібно було приймати набагато раніше, адже повномасштабна війна триває майже три роки.

Як повідомляла КВ, столична міськрада і раніше розглядала ініціативи щодо подібних мораторіїв. Наприклад, 15 травня 2019 року Київрада рішенням №537/7193 заборонила передачу майна та земельних ділянок комунальної власності у власність або користування юридичним особам, у статутних капіталах яких частка держави-агресора становить більше 25 відсотків, або кінцевим бенефіціаром яких є держава-агресор. 

Читайте: Киевсовет ввел мораторий на передачу коммунального имущества и земли россиянам

Крім того, вже під час повномасштабної війни, 29 червня 2022 року, депутатка Київради Аліна Михайлова (фракція “Голос”) зареєструвала проєкт рішення №08/231-809/ПР “Про врегулювання відносин комунальної власності територіальної громади Києва за участі осіб, пов’язаних з державою-агресором”. Ним пропонувалося “встановити мораторій на відведення, укладання договорів оренди земельних ділянок, оренду та приватизацію нежитлових приміщень, цілісних майнових комплексів, які належать до комунальної власності громади міста, для фізичних осіб, які є громадянами або мають постійне місце проживання на території російської федерації або республіки білорусь, а також для юридичних осіб, які пов’язані з цими країнами”. Але в результаті цей документ не було ухвалено міськрадою.

Фото: КВ

КиївВлада

Іван Кулик

Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4