Київрада вирішила перейменувати проспект Правди на честь ЄС

У середу, 8 травня, на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради IX скликання 62 депутатами підтримано рішення про перейменування проспекту Правди у Подільському районі на честь Європейського Союзу.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської ради.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, звичні топонімічні назви часів радянського союзу завжди мають вороже ідеологічне значення, яке десятиліттями впливає на нашу свідомість.

«Проспект Правди було названо на честь центрального органу комуністичної партії радянського союзу газети «Правда». У час війни Київська міська рада прийняла рішення деколонізувати проспект. На основі електронного рейтингового голосування було обрано нову назву – проспект Європейського Союзу. Назва запропонована на честь економічного і політичного союзу, який об’єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі. Європейський Союз – давній і надійний геополітичний, економічний, а віднедавна і військовий партнер України. Набуття повноправного членства України в Європейському Союзі – стратегічний курс держави, закріплений у Конституції України. Тож вшанування ЄС у столичній топоніміці є логічним кроком на шляху до зміцнення взаємин», – наголосив Володимир Бондаренко.

Також, Київрада зібралася сьогодні на честь відзначення Дня пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А також – Дня Європи, який відзначатимуть завтра. На засіданні був присутній мер Брюсселя Філіп Клоз та делегація столиці Бельгії.

«Наше засідання відбувається під знаком двох дат. Сьогодні Україна відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вшановує пам’ять жертв тієї війни, в якій загинули, зокрема, вісім мільйонів українців. У цей день ми хотіли б сказати «ніколи знову» – нацизму і тоталітаризму, злочинам проти людяності та геноциду. Стражданням народів та кожної окремої людини. Та на жаль, сьогодні наша країна знову проходить через страшні випробування, коли російський агресор намагається знищити українську державу та чинить геноцид українців, – зазначив мер столиці. – Щодня наші міста та селища зазнають атак – ракетами, дронами, авіабомбами. Це щодня – смерті, поранення, руйнування житла та інфраструктури. Тобто, на очах демократичного світу буквально знищують країну в центрі Європи! Агресор хоче позбавити нас європейського вибору. Нашого прагнення будувати своє майбутнє спільно з іншими вільними європейськими націями. На основі спільних демократичних цінностей і стандартів», – наголосив мер Києва Віталій Кличко.

Мер Києва підкреслив, що позбавити росію можливості реалізувати її наміри може тільки перемога України. Відновлення її територіальної цілісності і повна інтеграція України в європейські та євро-атлантичні структури – ЄС та НАТО. Кличко наголосив, що без сильної та успішної України неможливо створити ефективну архітектуру європейської безпеки. Перемога нашої держави над російським агресором вимагає спільних зусиль України та наших партнерів.

Віталій Кличко вручив меру столиці ЄС відзнаку Київського міського голови – нагрудний знак «За сприяння обороні Києва». Також сьогодні під час засідання Київради нагородив 18 військових київських бригад відзнаками від столиці – медалями «Честь. Слава. Держава».

Читайте: На станції метро «Звіринецька» встановили перші літери назви (фото)

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4