“Межигір’я” передали державі

"Межигір'я" передали державі

Завершився процес передачі в управління державному парку-пам’ятці «Межигір’я» активів, на які судом накладено арешт у кримінальному провадженні щодо президента-втікача Януковича.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Згідно з повідомленням, мова йде про рухоме майно, яке було арештоване у рамках кримінальних проваджень щодо експрезидента Януковича після Революції Гідності і за збереження якого з 2014 року стали відповідальними активісти за власною згодою. 

Розслідування фактів привласнення колишнім президентом майна, що знаходиться на території урочища Межигірʼя, відбувається в рамках кримінального провадження, досудове розслідування у якому здійснювали детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП. 

Повідомляється, що підписання документів про передачу державного майна в управління державному парку-пам’ятці «Межигір’я» стало фінальним заходом в роботі міжвідомчої комісії, яка впродовж двох місяців працювала на території об’єкту.

В агентстві розповіли, що за час роботи комісії у складі представників спеціальної адміністрації парка-пам’ятки «Межигір’я» та працівників Центрального міжрегіонального територіального управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури було перевірено наявність та оглянуто арештовані активи (майно), які знаходяться на території парка-пам’ятки і є складовою інфраструктури паркового комплексу та використовується в тепло-, електро-, водопостачанні та водовідведенні, а також є складовою інтер’єрів житлових будівель та облаштуванням приміщень охорони державної установи. Тобто це майно, яке знаходиться на державних землях та забезпечує безперебійну роботу об’єкта природно-заповідного фонду України – парка-пам’ятки «Межигір’я».

Загальна кількість оглянутого комісією рухомого майна складає більше 25 тисяч одиниць, яке розміщено у 121 будівлях та спорудах. Найбільший за кількістю рухомого майна об’єкт – музей «Хонка». Ця будівля загальною площею 3100 кв.м є головною спорудою парку-пам’ятки, налічує 76 приміщень та понад 3,6 тисяч одиниць рухомого майна. 

Також в процесі роботи комісією виявлено понад 500 цінних обʼєктів рухомого майна, які раніше не були описані. Зокрема, мова йде про витвори мистецтва, ікони, вітражі у церкві,  барельєфи, предмети інтерʼєру,  люстри та ін, а також об’єкти управління системами водопостачання та опалення, тобто цінне майно, яке також буде стягнуто в дохід держави.

Зазначається, що з моменту офіційного відкриття всі надходження від функціонування державного «Межигір’я»  надходитимуть в державну скарбницю.

Згідно з інформацією на офіційному сайті державного парку-пам’ятки “Межигір’я”, наразі парк зачинено для відвідувачів. Адміністрація обіцяє окремо повідомити про офіційне відкриття парку.

Раніше КВ повідомляла, що Спеціальна адміністрація парка-пам’ятки «Межигір’я» спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА), за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали передачу у державне управління арештованих активів (майна), які знаходяться на території парку і на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності. 

Читайте: У “Межигір’ї” розпочалася передача майна в управління державі

Розпочати процес передачі спочатку завадили невідомі, які заблокували вхід у державний парк-пам’ятку і не допускали членів міжвідомчої комісії на територію.

Читайте: Невідомі особи перешкоджають діяльності державного парка-пам’ятки «Межигір’я» і блокують його роботу

Раніше КВ повідомляла, що Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений у липні Верховною Радою (ВР) урядовий закон про створення у Вишгородському районі Київщини парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”. Парк постане за рахунок земель державної власності. 

Читайте: Президент підписав закон про створення парку-пам’ятки “Межигір’я”

У червні 2022-го Кабінет міністрів визначив шість земельних ділянок загальною площею понад 120 гектарів, на яких планували створити парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення на території урядової резиденції “Межигір’я”.

Читайте: “Межигір’я” стане державним парком-пам’яткою

Нагадаємо, у перший же день повномасштабного вторгнення російських терористичних військ в Україну парк “Межигір’я” зазнав бомбардувань та ракетного удару.

Читайте: Межигір’я на Київщині фактично перетворилася на воєнний об’єкт, де люди переховуються від обстрілів (фото)

Фото: mezhyhiria.mepr.gov.ua

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачала Ташань
Справи насущні: скільки та на що у липні 2024-го витрачала Ташань
09:00 В липні поточного року село Ташань Бориспільського району Київщини провело через Prozorro договорів на 1,9 млн гривень. Замовляли паливо, безпілотники, мультимедійне обладнання для…
Під захистом: на Київщині створили нові об'єкти природно-заповідного фонду
Під захистом: на Київщині створили нові об’єкти природно-заповідного фонду
09:00 Київська обласна рада підтримала створення нових ботанічних пам’яток природи місцевого значення, – двох в ДП “Клавдіївська ЛДНС” і однієї в Дівичківській громаді. Це,…
Оточення Юрушева добивається права на висотну забудову у Солом'янському районі столиці
Оточення Юрушева добивається права на висотну забудову у Солом’янському районі столиці
09:00 ТОВ “ВКФ “Сервісшина” продовжує судові спори за право зводити висотний ЖК на вул. Мокрій, 14-А. Після того, як цій компанії вдалося “через служителів…
Banner
QlU7mDx4