Міненергетики запевняє, що підвищення тарифу дозволить відновити держгенерацію, експерти – сумніваються

Міненергетики запевняє, що підвищення тарифу дозволить відновити держгенерацію, експерти - сумніваються

Додаткові кошти, які отримають енергетики за рахунок підвищення тарифу на електроенергію для населення, будуть спрямовані на ремонтну кампанію та відновлення державної генерації. У міністерстві запевнили, що новий тариф складається виключно із собівартості витрат, без жодної копійки будь-якої надбавки. Ринкова ж вартість однієї кіловат-години складає більше 7,5 грн.

Про це, як стало відомо КВ, заявила заступник Міністра енергетики України Світлана Гринчук.

«Тариф для населення дозволяє нам продовжити наймасштабнішу за часів Незалежності ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими, додати до неї додаткові потужності, а також певною мірою відновити державну генерацію. Підвищення тарифу – це вимушений крок, єдина причина якого – це значні втрати в енергосистемі після ворожих обстрілів», – зазначила заступник Міністра.

Вона нагадала, що через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії «Центренерго» та гідроелектростанції «Укргідроенерго».

Також Світлана Гринчук додала, що тариф для населення 4,32 грн за кВт*год покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам.

«Діючий тариф покриває собівартість виробництва 1 кВт*год двома державними енергокомпаніями – «Енергоатомом» та «Укргідроенерго», а також передачу електроенергії та її розподіл. Тариф складається виключно із собівартості витрат, без жодної копійки будь-якої надбавки. Ринкова ж вартість однієї кіловат-години складає більше 7,5 грн», – сказала Світлана Гринчук.

Втім, як повідомляють ЗМІ, на думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, таке збільшення є неправильним, а через невідповідний розподіл, отримані кошти не будуть спрямовані на відновлення генераційних потужностей.

«Що стосується тарифу. Я вважаю це рішення максимально неправильним. Воно непродумане, воно не має контексту та не приносить грошей для того, щоб відновлювати генераційні потужності. На жаль, більша частина грошей від збільшення тарифу для населення потрапляє в “Енергоатом”. Вся сума збільшення, яка складатиме трохи більше 50 мільярдів на рік, ділиться на дві частини, так влаштована українська регуляція – 15% до Укргідроенерго, до великої гідрогенерації, там великі пошкодження, там дійсно потрібні гроші, але все інше потрапить в “Енергоатом”. “Енергоатом” не має суттєвих пошкоджень від бойових дій, від атак», – пояснив Олександр Харченко.

На думку Олександра Харченка, перш як підходити до будь-яких змін тарифів для населення, було б доцільно спочатку змінити систему –  «переробити її так, щоб був канал цим грошам  потрапити на реальне відновлення генераційних потужностей, а потім вже змінювати тарифи. Потім, після пояснення людям, чому саме так, і як ці гроші працюватимуть на відновлення генераційної спроможності, вже після цього здійснити це підвищення».

Читайте: Кабмін підвищив тариф на електрику для населення з 1 червня на 64%

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4